هولتر و تست ورزش
نوار قلب(الکتروکاردیوگرام) چیست؟
الکتروکاردیوگرام (ECG) آزمایشی است که فعالیت الکتریکی قلب را اندازه گیری می کند. نوار قلب می تواند سرعت ضربان قلب، منظم یا نامنظم بودن ریتم قلب و شدت سیگنال های الکتریکی قلب را نشان دهد. نوار قلب می تواند به تشخیص بیماری های مختلف قلبی مانند آریتمی، نقایص مادرزادی قلب، سکته قلبی و نارسایی قلبی کمک کند.
هولتر(Holter) چیست؟
هولتر دستگاهی کوچک و قابل حمل است( تقریبا اندازه موبایل) که فعالیت الکتریکی قلب( نوار قلب) را به طور مداوم به مدت 24 تا 48 ساعت ثبت می کند(برخلاف نوار قلب که تنها بصورت لحظه ای فعالیت الکتریکی قلب را ثبت می کند). هولتر دارای الکترودهایی است که با سیم به قفسه سینه متصل می شوند و کودک دستگاه را روی کمربند یا بند شانه می بندد. محل اتصال الکترودها به بدن کودک نقاط مشخصی هستند که توسط کارشناس مشخص می شود. در مواردی که اختلال فعالیت الکتریکی قلب گذرا باشد و در نوار قلب معمولی دیده نشود، هولتر میتواند هر گونه ضربان قلب یا ریتم غیرطبیعی طولانی یا کوتاه مدت را ثبت کند. هولتر مانیتور همچنین می تواند به ارزیابی میزان واکنش قلب کودک به فعالیت های مختلف مانند ورزش، استرس یا خواب کمک کند.
نوار قلب و هولتر در چه مواردی در کودکان استفاده می شود؟
نوار قلب(ECG) و هولتر(Holter) در کودکانی که علائم یا نشانههایی از یک مشکل قلبی احتمالی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه، غش، خستگی یا تپش قلب دارند استفاده میشود. آنها همچنین می توانند برای نظارت بر اثرات داروها یا درمان ها بر روی قلب مانند ضربان ساز، دفیبریلاتور یا جراحی استفاده شوند. ECG و هولتر تست های بدون درد و غیر تهاجمی هستند که کودک را در معرض هیچ گونه اشعه و سوزنی قرار نمی دهند.
اتاق هولتر و تست ورزش در طبقه سوم بیمارستان قلب شهید رجایی می باشد.
ساعات فعالیت: 8 صبح تا 4 بعد از ظهر( پنج شنبه ها از 8 صبح تا یک بعد از ظهر)
تلفن های تماس: 02123922623- 02123922630
مراحل وصل کردن هولتر چگونه است؟
- برگه درخواست انجام هولتر، توسط دکتر فرشاد جعفری نوشته می شود.
- با برگه درخواست و یک نوار قلب جدید، به طبقه سوم، اتاق هولتر و تست ورزش مراجعه می کنید.
- اتصال هولتر نیاز به بستری شدن ندارد. کودک با دستگاه هولتر به خانه باز می گردد.
- دستگاه هولتر ، با ارائه یک کارت شناسایی، به بدن فرزند شما متصل می گردد.
- یک تا دو روز بعد، به اتاق هولتر برگشته تا دستگاه باز شود و اطلاعات آن مورد تفسیر قرار گیرد.
- سه روز بعد جهت دریافت گزارش هولتر مراجعه فرمایید.
- گزارش هولتر را روز درمانگاه به دکتر فرشاد جعفری نشان دهید.
نکات لازم برای وصل کردن هولتر که باید بدانید و رعایت کنید.
- به کودک خود توضیح دهید که مانیتور هولتر چه می کند و چرا پوشیدن آن مهم است.
- دستگاه هولتر توسط یک عدد باطری کار می کند. باطری را در زمان روشن بودن دستگاه خارج نکنید.
- از لوازم الکتریکی مثل موبایل در نزدیکی هولتر استفاده نکنید.
- از خیس شدن دستگاه یا عرق کردن زیاد پرهیز کنید.
- قبل از وصل کردن دستگاه، قفسه سینه کودک تمیز شود. اگر مو دارد بهتر است تراشیده شود.
- برای اتصال دستگاه نیاز به یک کارت شناسایی معتبر است.
- بعد از اتصال هولتر، کودک می تواند فعالیت های روزمره خود را انجام دهد.
- برای اتصال هولتر نیاز به قطع داروهای قبلی نمی باشد.
- در طول دوره مانیتورینگ هولتر، از فعالیت ها و علائم کودک خود یادداشت روزانه داشته باشید. به زمان، مدت و نوع فعالیت یا علائم مانند درد قفسه سینه، تپش قلب، سرگیجه و غیره توجه کنید.
- بهتر است موقع باز کردن هولتر خود کودک حضور داشته باشد تا اگر دستگاه ثبت مناسبی نداشته، هولتر تکرار شود.
- اگر صدای بوقی از دستگاه شنیده شد یعنی که الکترودی از روی پوست جدا شده است. اگر الکترود افتاد، سعی کنید آن را دوباره وصل کنید یا در صورت وجود، آن را با الکترود یدکی جایگزین کنید.
- فرزندتان را تشویق کنید تا فعالیتهای عادی خود را انجام دهد، اما از فعالیتهایی که ممکن است به دستگاه آسیب برساند یا از جایش خارج شود، مانند شنا کردن، حمام کردن یا ورزشهای تماسی اجتناب کنید.
موارد لازم برای انجام هولتر:
- درخواست انجام هولتر که توسط پزشک نوشته شده است.
- نوار قلب که حداکثر مربوط به یک ماه گذشته باشد.
- کارت شناسایی معتبر یکی از والدین
تست ورزش(Exercise test) چیست؟
تست ورزش(Exercise Test) که به عنوان تست استرس(Stress Test) نیز شناخته می شود، یک روش غیرتهاجمی برای ارزیابی سلامت قلبی عروقی و آمادگی جسمانی کودکان است. این می تواند به تشخیص یا نظارت بر بیماری های مختلف قلبی یا ریوی، مانند نقص مادرزادی قلب، آریتمی، آسم یا فشار خون ریوی کمک کند. همچنین میتواند اثرات درمانهایی مانند جراحی یا دارو را بر عملکرد قلب و همچنین ظرفیت ورزش کودک شما ارزیابی کند. ضربان قلب، فشار خون و نوار قلب (ECG) کودک در طول آزمایش کنترل می شود. انواع مختلفی از تست های ورزشی وجود دارد که بسته به سن، توانایی و شرایط پزشکی کودکان می توان از آنها استفاده کرد:
– تست تردمیل : کودک روی تردمیل راه می رود یا می دود که به تدریج سرعت و شیب آن افزایش می یابد.
– تست دوچرخه ثابت : کودک روی دوچرخه ثابتی پدال می زند که به تدریج مقاومت آن افزایش می یابد.
اتاق هولتر و تست ورزش در طبقه سوم بیمارستان قلب شهید رجایی می باشد.
ساعات فعالیت: 8 صبح تا 4 بعد از ظهر( پنج شنبه ها از 8 صبح تا یک بعد از ظهر)
تلفن های تماس: 02123922623- 02123922630
تست ورزش در چه مواردی در کودکان استفاده می شود؟
تست ورزش ابزار ارزشمندی است که می تواند اطلاعات مفیدی در مورد عملکرد قلب و ریه و سطح تناسب اندام کودک شما ارائه دهد. مواردی که تست ورزش در کودکان انجام می شود عبارتند از:
- ارزیابی عملکرد قلبی تنفسی: این یکی از دلایل اولیه تست ورزش کودکان است. این به ارزیابی ظرفیت سیستم قلبی عروقی و تنفسی کودک برای رساندن اکسیژن به عضلات در طول فعالیت بدنی کمک می کند.
- ارزیابی علائم ناشی از ورزش: زمانی که کودک علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه یا تپش قلب را در حین یا بعد از ورزش تجربه می کند، تست ورزش می تواند به شناسایی علل زمینه ای کمک کند. این می تواند در تشخیص بیماری هایی مانند آسم ناشی از ورزش، آریتمی ها یا ناهنجاری های قلبی بسیار مهم باشد.
- نظارت بر شرایط مزمن: کودکان مبتلا به برخی بیماریهای مزمن مانند نقایص مادرزادی قلب، فیبروز کیستیک یا آسم، ممکن است برای نظارت بر وضعیت خود، ارزیابی اثربخشی درمان یا تنظیم نسخههای ورزشی خود، تحت آزمایش ورزش قرار گیرند.
- ارزیابی ورزشکاران: تست ورزش کودکان برای ارزیابی آمادگی جسمانی و سطوح عملکرد ورزشکاران جوان استفاده می شود. این می تواند اطلاعات ارزشمندی را در اختیار مربیان و خود ورزشکاران برای بهینه سازی تمرین و عملکرد قرار دهد.
- غربالگری بیماریهای قلبی عروقی ارثی: در خانوادههایی که سابقه مرگ ناگهانی قلبی یا برخی بیماریهای ژنتیکی مؤثر بر قلب دارند، میتوان از تست ورزش برای غربالگری کودکان بدون علامت از نظر این بیماریها استفاده کرد.
موارد لازم برای انجام تست ورزش:
1. درخواست انجام تست ورزش که توسط پزشک نوشته شده است.
2. گزارش اکوکاردیوگرافی کودک.
تست ورزش چگونه انجام می شود؟
تست ورزش معمولاً در بیمارستان یا کلینیک، در اتاقی با تجهیزات ویژه مانند تردمیل یا دوچرخه ثابت، دستگاه الکتروکاردیوگرام (دستگاه ثبت نوار قلب)، دستگاه فشارسنج و دستگاهی که سطح اکسیژن و دی اکسید کربن را در تنفس کودک شما اندازه گیری می کند، انجام می شود. گاه ممکن است یک دسترسی عروقی برای تزریق دارو یا انجام آزمایش خون گرفته شود. از کودک شما خواسته می شود که لباس و کفش ورزشی راحت بپوشد و یک یا دو ساعت قبل از آزمایش از خوردن غذای سنگین خودداری کند. همچنین الکترودهایی به قفسه سینه، بازوها و پاهای کودک شما وصل می شود تا ضربان و ریتم قلب را ثبت کند. یک کاف فشار سنج برای اندازه گیری فشار خون روی بازوی کودک بسته می شود. یک گیره کوچک به انگشت آنها وصل میشود تا سطح اکسیژن خونشان را اندازهگیری کند(پالس اکسیمتری). سپس کودک شما شروع به ورزش روی تردمیل یا دوچرخه ثابت با شدت کم می کند و به تدریج سرعت و مقاومت خود را افزایش می دهد تا زمانی که به حداکثر تلاش خود برسد یا علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه یا خستگی را تجربه کند. این تست بسته به سن و آمادگی جسمانی کودک شما حدود 10 تا 15 دقیقه طول خواهد کشید. فرزند شما باید تلاش کند تا بهترین کار را انجام دهد، اما اگر احساس ناخوشایندی یا ناراحتی کرد، می تواند آزمایش را در هر زمانی متوقف کند. در طول آزمایش، نوار قلب، فشار خون، سطح اکسیژن و تنفس کودک شما به طور مداوم توسط یک تکنسین و یک پزشک کنترل می شود. پس از انجام آزمایش، کودک شما برای چند دقیقه استراحت می کند و علائم حیاتی او بررسی می شود. همچنین ممکن است نوار قلب یا آزمایش خون دیگری برای بررسی هرگونه تغییر در عملکرد قلب کودک انجام شود. سپس دکتر فرشاد جعفری نتایج آزمایش را بررسی میکند و معنی آنها را برای سلامتی و برنامه درمانی فرزندتان توضیح میدهد. تست ورزش عموماً توسط اکثر کودکان بی خطر است و به خوبی تحمل می شود. با این حال، برخی از خطرات و عوارض احتمالی وجود دارد، مانند ریتم غیر طبیعی قلب، درد قفسه سینه، فشار خون پایین، غش، یا واکنش های آلرژیک به الکترودها یا دستگاهی که تنفس را اندازه گیری می کند. این موارد نادر و معمولا خفیف و قابل درمان هستند.
معمولا گزارش تست ورزش سه روز بعد آماده می شود و آن را می توانید به دکتر فرشاد جعفری نشان دهید.
چگونه می توانم فرزندم را برای تست ورزش آماده کنم؟
تست ورزش روشی غیرتهاجمی برای اندازه گیری آمادگی جسمانی و سلامت قلب کودک شما است. همچنین می تواند به شناسایی هر گونه مشکلی که ممکن است بر توانایی کودک برای انجام ورزش ایمن و مؤثر تأثیر بگذارد کمک کند. با رعایت نکات زیر یک تست ورزش خوب را تجربه کنید:
- هدف تست ورزش را برای فرزندتان توضیح دهید. از زبان مناسب سن، برای کمک به درک آنها استفاده کنید.
- کودکان اغلب از والدین خود سرنخ می گیرند. اگر آرام و مطمئن باشید، می تواند به کاهش اضطراب فرزندتان در مورد آزمایش کمک کند.
- قبل از انجام آزمایش، شما باید یک فرم رضایت نامه را امضا کنید و به سوالاتی در مورد سابقه پزشکی و داروهای فعلی فرزندتان پاسخ دهید.
- کودک باید حداقل دو ساعت قبل از آزمایش از خوردن یک وعده غذایی سنگین یا نوشیدن نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنند.
- میتوانید در طول آزمون برای ارائه حمایت عاطفی حضور داشته باشید. حضور والدین به خصوص برای کودکان کوچکتر می تواند آرامش بخش باشد.
- پس از تست ورزش، تجربه را با فرزندتان در میان بگذارید. تلاش آنها را ستایش کنید و نتایج را به شیوه ای مناسب با آنها در میان بگذارید.
اتاق هولتر و تست ورزش در طبقه سوم بیمارستان قلب شهید رجایی می باشد.
ساعات فعالیت: 8 صبح تا 4 بعد از ظهر( پنج شنبه ها از 8 صبح تا یک بعد از ظهر)
تلفن های تماس: 02123922623- 02123922630
آمادگی های لازم برای انجام تست ورزش چه هستند؟
اگر کودک شما برای یک تست ورزشی برنامه ریزی شده است، می توانید با توضیح اینکه در طول آزمایش چه اتفاقی می افتد و چرا برای سلامتی او مهم است، به او کمک کنید تا آماده شود. اقداماتی که باید قبل و حین تست ورزش انجام شود:
- بهتر است قبل از تست ورزش، کودکتان استحمام کند. اگر موهای قفسه سینه فرزندتان زیاد است بهتر است تراشیده شود.
- از خوردن غذای سنگین پرهیز شود. یک صبحانه سبک در روز تست ورزش به فرزندتان بدهید.
- برگه درخواست که توسط دکتر فرشاد جعفری پر شده است، همراه با گزارش اکوکاردیوگرافی را همراه داشته باشید.
- اگر فرزندتان آلرژی، آسم یا سایر شرایطی دارد که ممکن است بر تنفس یا ضربان قلب او تأثیر بگذارد، باید به پزشک اطلاع دهید.
- در روز آزمایش کودک شما باید لباس و کفش راحت و مناسب برای ورزش بپوشد. از لباسهای گیرهدار، زیپدار یا کش تنگ که میتواند باعث ناراحتی در حین ورزش شود، خودداری کنید.
- اگر در طول انجام تست کودک دچار علامتی شد باید اطلاع داده شود تا تست متوقف شود.
- میتوانید در طول آزمایش برای حمایت و اطمینان در کنار فرزندتان بمانید.
- اگر کودک قبلا جراحی داشته است و یا محدودیتی در اندامها دارد، تکنسین را مطلع سازید.
لطفا اگر برای نوبت هولتر و تست ورزش مشکلی داشتید با شماره های زیر تماس بگیرید
09106635033 – 09034688695
مشاوره و ویزیت دکتر فرشاد جعفری
جهت دریافت اطلاعات بیشتر روی دکمه های مشاوره و ویزیت کلیک نمایید