درمان با آنژیوگرافی(اقدامات مداخله ای قلب کودکان)

آنژیوگرافی(Angiography) یک روش تشخیصی و درمانی می باشد که حتی در کودکان به کوچکی یک روز هم قابل انجام است. امروزه درمان با آنژیوگرافی جایگزین بسیاری از عمل های جراحی قلب شده است. اگر کودک شما نیاز به کاتتریزاسیون قلبی (Cardiac Catheterization) دارد، اطمینان داشته باشید که دکتر فرشاد جعفری از آخرین تکنیک ها و تجهیزات برای ایمنی و راحتی کودک شما استفاده خواهد کرد. دکتر فرشاد جعفری دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب هستند و درمان بسیاری از بیماریهای قلب کودکان را با آنژیوگرافی، بدون نیاز به جراحی انجام می دهند.

 

کاتتریزاسیون قلبی (آنژیوگرافی) در کودکان چگونه انجام می شود؟

کاتتریزاسیون قلبی(آنژیوگرافی) ابزار مهمی برای تشخیص و درمان مشکلات قلبی در کودکان است. آنژیوگرافی می تواند اطلاعات ارزشمندی را ارائه دهد و راه حل کمتر تهاجمی را برای برخی شرایط ارائه دهد. مراحل انجام آنژیوگرافی قلبی به طور خلاصه چنین می باشد:
1. آماده‌سازی: قبل از آنژیوگرافی، معمولاً به کودک بی‌هوشی یا آرام‌بخشی داده می‌شود تا اطمینان حاصل شود که در تمام طول مدت، ثابت و راحت می‌ماند. الکترودهایی بر روی قفسه سینه کودک برای نظارت بر فعالیت الکتریکی قلب (ECG) و یک کاف فشار خون برای نظارت بر فشار خون قرار داده می شود.
2. دسترسی عروقی: متخصص قلب یک لوله باریک و انعطاف پذیر به نام کاتتر را وارد رگ خونی می کند. این کار بیشتر از طریق ناحیه کشاله ران انجام می شود، اما می تواند از طریق گردن یا بازو نیز انجام شود.
3. عبور کاتترها: کاتتر از طریق رگ های خونی عبور می کند تا زمانی که به قلب برسد. تصویربرداری با اشعه ایکس یا سایر روش های تصویربرداری برای مشخص کردن محل ضایعه قلبی استفاده می شود.
4. تزریق کنتراست: یک ماده حاجب(کنتراست) از طریق کاتتر به عروق و سایر ساختارهای قلب تزریق می شود. ماده حاجب رگ های خونی و ساختارهای قلب را در تصاویر اشعه ایکس قابل مشاهده می کند.
5. تصویربرداری و اندازه گیری: تصاویر اشعه ایکس به طور پیوسته گرفته می شود، زیرا ماده حاجب در رگ های خونی و حفره های قلب جریان می یابد. این به شناسایی ناهنجاری ها و اندازه گیری پارامترهای مختلف کمک می کند.
6. مداخلات: در برخی موارد، کاتتریزاسیون قلبی می تواند درمانی باشد. به عنوان مثال، متخصص قلب مداخله‌ای ممکن است از کاتتر برای انجام روش‌هایی مانند آنژیوپلاستی با بالون برای باز کردن عروق باریک یا دریچه های تنگ، قرار دادن استنت یا بستن برخی از نقایص مادرزادی قلب استفاده کند.
قبل از اینکه کودک شما کاتتریزاسیون قلبی (آنژیوگرافی) انجام دهد، با دکتر فرشاد جعفری در مورد مزایا و خطرات این روش و نحوه آماده سازی کودک خود برای آن صحبت کنید. همچنین باید در مورد زمان بهبودی و مراقبت های بعدی بعد از آنژیوگرافی بپرسید. بسته به نوع و پیچیدگی بیماری قلبی، ممکن است کودک شما نیاز داشته باشد یک شب یا بیشتر در بیمارستان بماند. همچنین ممکن است کودک شما نیاز به مصرف برخی داروها یا محدودیت هایی در فعالیت برای چند روز یا چند هفته داشته باشد.

روزهای آنژیوگرافی آقای دکتر فرشاد جعفری یکشنبه ها و دوشنبه ها می باشد. کودک شما باید یک روز قبل از آنژیوگرافی بستری شود. در صورتیکه نیاز به مشاوره قبل از آنژیوگرافی دارید ویزیت آنلاین کنید.

فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب کودکان چیست؟

فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب و عروق کودکان(Interventional Pediatric Cardiology) یک برنامه آموزشی پیشرفته برای متخصصین قلب کودکان است که می خواهند در روش ها و تکنیک های تشخیص و درمان با روش آنژیوگرافی  تخصص داشته باشند. این فلوشیپ قرار گرفتن در معرض طیف گسترده ای از بیماری های مادرزادی و اکتسابی قلبی که نیاز به مداخلات تشخیصی یا درمانی در آزمایشگاه کاتتریزاسیون قلب(catheterization laboratory) دارند را فراهم می کند(به محلی که در آن آنژیوگرافی انجام می شود آزمایشگاه کاتتریزاسیون گفته می شود). دکتر فرشاد جعفری دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب(Interventional cardiology) هستند و در بخش آنژیوگرافی بیمارستان قلب شهید رجایی که بزرگترین مرکز برای درمان کودکان با آنژیوگرافی می باشد مشغول به فعالیت می باشند.

فوق تخصص قلب کودکان که دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب می باشد،  چه مراحل آموزشی را طی کرده است؟

برای تبدیل شدن به یک فوق تخصص قلب مداخله ای کودکان، باید یک فرآیند آموزشی طولانی و دقیق را تکمیل نمود:

1.     پزشک عمومی(General practitioner)

2.     متخصص کودکان(Pediatrician)

3.     فوق تخصص قلب کودکان(Pediatric Cardiologist)

4.     فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب کودکان(Pediatric Interventional Cardiologist)

دکتر فرشاد جعفری مدرک فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب را از دانشگاه علوم پزشکی ایران کسب نمودند. ایشان از معدود پزشکان فوق تخصص قلب کودکان در ایران هستند که دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب(Interventional cardiology) هستند و بسیاری از بیماریهای قلب کودکان را توسط آنژیوگرافی درمان می کنند. نمونه کارهای دکتر فرشاد جعفری را در قسمت”دانستنیهای سلامت قلب” ببینید.

انواع درمانهایی که توسط دکتر فرشاد جعفری با آنژیوگرافی انجام می شود :

در اینجا به تعدادی از بیماریهای قلبی که توسط دکتر فرشاد جعفری به روش آنژیوگرافی درمان می شود اشاره می شود:

بالون زدن تنگی دریچه ریویPulmonary valve balloon Valvuloplasty
بالون زدن تنگی دریچه آئورتAortic valve balloon Valvuloplasty
بالون زدن تنگی شریان آئورتCoarctation of aorta balloon angioplasty
بالون زدن تنگی های شاخه های ریویCutting balloon for PPSangioplasty
فنر گذاری(استنت) در تنگی شاخه های ریویPulmonary arteries stent
فنرگذاری(استنت) در تنگی شریان آئورتCoarctation of aorta stent
فنرفنرگذاری(استنت) در مجرای شریانیDuctus arteriosus stent
فنرگذاری(استنت) در خروجی بطن راستRVOT stent
فنرگذاری(استنت) در شریان کلیویRenal artery stentT stent
بستن سوراخ دیواره بین بطنی با وسیلهVSD closure by device
بستن سوراخ دیواره بین دهلیزی با وسیلهASD closure by device
بستن مجرای شریانی باز با وسیلهPDA closure by device
بستن سوراخ بین شریان آئورت و ریوی با وسیلهAP window closure by device
بستن فیسچول کرونریCoronary artery fistula
بستن مالفورماسیون شریانی- وریدیAVM closure
بکارگذاری دریچه ریویPercutaneous pulmonary valve implantation
بستن کولترالهای شریانی با کویلCollaterals closure by coil

اهداف کاتتریزاسیون قلب (آنژیوگرافی) در کودکان چیست؟

کاتتریزاسیون قلبی (آنژیوگرافی) بسته به شرایط و نیاز کودک می تواند برای اهداف مختلفی انجام شود. تصمیم برای انجام کاتتریزاسیون قلبی در کودکان بر اساس وضعیت خاص قلب و علائم بالینی گرفته می شود. این یک ابزار ارزشمند در زمینه قلب و عروق کودکان است، زیرا امکان ارزیابی دقیق و درمان مشکلات قلبی را با حداقل تهاجم در مقایسه با جراحی قلب باز فراهم می کند. آقای دکتر فرشاد جعفری دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب هستند و درمان بسیاری از بیماریهای قلب در کودکان را با آنژیوگرافی انجام می دهند. اهداف کاتتریزاسیون قلبی در کودکان را می توان در چند مورد تقسیم بندی کرد:

  1. تشخیص: برای تشخیص مشکل قلبی که با آزمایشات دیگر مانند اکوکاردیوگرافی، مشخص نشده است. به عنوان مثال، برخی از نقایص مادرزادی قلبی پیچیده برای مشاهده آناتومی و عملکرد دقیق قلب و عروق خونی نیاز به کاتتریزاسیون قلبی دارند.امروزه با وجود روشهایی مثل سی تی آنژیو(CT- Angio) و ام-ار-ای(MRI)، کمتر از آنژیوگرافی برای تشخیص استفاده می شود.
  2. ارزیابی: به ارزیابی شدت و وسعت بیماری‌های قلبی کمک می‌کند و به متخصص قلب کودکان اجازه می‌دهد تا بهترین گزینه‌های درمانی را تعیین کنند. به عنوان مثال، برخی از کودکانی که پیوند قلب داشته اند ممکن است نیاز به بیوپسی از بافت قلب خود داشته باشند تا علائم رد پیوند بررسی شود.
  3. درمان (مداخلات): از کاتتریزاسیون قلبی می توان برای انجام روش های کم تهاجمی برای درمان برخی بیماری های قلبی استفاده کرد. به عنوان مثال، آنژیوپلاستی با بالون را می توان برای گشاد کردن شریان های باریک یا دریچه های تنگ استفاده کرد و می توان استنت هایی را برای باز نگه داشتن رگ های خونی یا دریچه ها قرار داد.
  4. نظارت: در برخی موارد، کودکانی که تحت عمل جراحی قلب قرار گرفته‌اند، ممکن است به کاتتریزاسیون قلبی برای نظارت پس از عمل نیاز داشته باشند تا اطمینان حاصل شود که عملکرد قلب خوب است.

آیا کاتتریزاسیون قلبی (آنژیوگرافی) در کودکان بی خطر است؟

کاتتریزاسیون قلبی (آنژیوگرافی) معمولاً برای کودکان بی خطر و مؤثر است، اما برخی از خطرات و عوارض وجود دارد که والدین باید از آنها آگاه باشند. این عوارض تنها در درصد کمی از کودکان اتفاق می افتد. این شامل:

  • خطرات ناشی از قرار گرفتن در معرض تشعشعات، که با استفاده از تکنیک های با دوز کم و استفاده از محافظ به حداقل رسانده می شود.
  • خطرات ناشی از بیهوشی عمومی یا آرام بخشی، که می تواند باعث واکنش های آلرژیک، مشکلات تنفسی یا فشار خون پایین شود.
  • خطرات ناشی از خونریزی یا عفونت در محل سوزن زدن در کشاله ران که با استفاده از تکنیک های استریل و اعمال فشار بعد از آنژیوگرافی قابل پیشگیری است.
  • خطرات ناشی از آسیب به قلب، دریچه های قلب یا رگ های خونی، که می تواند باعث آریتمی، مشکلات دریچه، یا لخته شدن خون شود.
  • خطرات ناشی از واکنش های آلرژیک به ماده حاجب یا داروهای مورد استفاده در طول آنژیوگرافی که می تواند باعث بثورات، خارش، تورم یا مشکلات کلیوی شود.
  • خطرات ناشی از دمای پایین بدن (هیپوترمی) یا سطوح پایین اکسیژن (هیپوکسی) که می تواند بر مغز و سایر اندام ها تأثیر بگذارد.

دکتر فرشاد جعفری و تیم خوب بخش آنژیوگرافی تمام سعی خود را می کنند تا آنژیوگرافی کودکان بدون هیچ عارضه ای انجام گردد.

چگونه فرزندم را برای کاتتریزاسیون قلبی (آنژیوگرافی) آماده کنم؟

آماده کردن کودک برای کاتتریزاسیون قلبی که به آن آنژیوگرافی نیز گفته می شود، می تواند یک تجربه چالش برانگیز و احساسی باشد. فراحم کردن آرامش، اطلاعات و پشتیبانی برای کمک به کاهش اضطراب آنها ضروری است. نحوه آماده سازی کودک برای کاتتریزاسیون قلبی به سن و سطح درک او بستگی دارد.  در اینجا چند مرحله وجود دارد که می توانید برای آماده سازی کودک خود برای این روش انجام دهید:

  1. با فرزندتان صحبت کنید: آنژیوگرافی را به روشی ساده و متناسب با سن فرزندتان توضیح دهید. از زبانی استفاده کنید که کودکتان آن را بفهمد. از به کار بردن اصطلاحات ترسناک خودداری کنید.
  2. بر جنبه‌های مثبت، از جمله اینکه چگونه این روش به پزشکان کمک می‌کند تا در مورد قلب شما بیشتر بفهمند تأکید کنید. فرزندتان را به خاطر شجاعت و همکاری او تحسین کنید.
  3. تیم پزشکی را درگیر کنید: کودک خود را تشویق کنید تا در طی قرار ملاقات، خودش از دکتر فرشاد جعفری سؤالاتش را بپرسد. این می تواند به فرزندتان حس اعتماد بدهد. به فرزندتان اجازه دهید تا با اعضای تیم مراقبت های بهداشتی که در آنژیوگرافی دخیل هستند ملاقات کند. آشنایی می تواند ترس و اضطراب را کاهش دهد.
  4. وسایل ایجاد آرامش: به فرزندتان اجازه دهید وسایل راحتی مانند حیوان عروسکی، پتو یا اسباب بازی مورد علاقه خود را از خانه بیاورد. داشتن آیتم های آشنا می تواند حمایت عاطفی را فراهم کند. ما در بخش آنژیوگرافی برای کودکان هدایایی را در نظر می گیریم
  5. ناشتا بودن: دستورات ناشتا بودن ارائه شده توسط پرستاران عزیز را رعایت کنید. ممکن است لازم باشد کودک شما برای مدت معینی قبل از آنژیوگرافی از خوردن یا نوشیدن خودداری کند.
  6. اطمینان حاصل کنید که کودک شما داروهای تجویز شده را طبق دستور تیم پزشکی مصرف می کند، به خصوص اگر آنها داروهای قلبی خاصی دارند.
  7. انتظار واکنش های عاطفی را داشته باشید: برای ابراز ترس، اضطراب یا ناراحتی فرزندتان در مورد آنژیوگرافی آماده باشید. به آنها اطمینان دهید که اشکالی ندارد که چنین احساسی داشته باشید و شما آنجا هستید تا از آنها حمایت کنید. ما در بخش آنژیوگرافی بیمارستان رجایی اجازه می دهیم شما والدین عزیز، تا زمان بیهوش شدن فرزندتان در کنار او باشید و دستان کودک خود را برای ارامش او در دست بگیرید.
  8. آرام و مثبت اندیش باشید: کودک شما احساسات شما را درک می کند، بنابراین سعی کنید در طول این فرآیند آرام و مثبت باشید. اطمینان و خوش بینی شما می تواند کمک زیادی به آرامش آنها کند.
  9. برنامه ریزی برای بازیابی: با دکتر فرشاد جعفری در مورد روند بهبودی و آنچه پس از آنژیوگرافی باید انتظار داشت صحبت کنید. دانستن اینکه چه چیزی در آینده می آید می تواند به کاهش اضطراب کمک کند.
  10. حمایت از خواهر و برادر و خانواده: اگر فرزندان دیگری دارید، این روش را به شیوه ای مناسب با سنشان با آنها در میان بگذارید و به آنها در مورد سلامتی خواهر و برادرشان اطمینان دهید.

به یاد داشته باشید که هر کودکی منحصر به فرد است و واکنش آنها به اقدامات پزشکی متفاوت خواهد بود. بسیار مهم است که در این دوران چالش برانگیز صبور باشید، درک کنید و حمایت کنید. دکتر فرشاد جعفری،پرستاران بخش داخلی و تیم بخش آنژیوگرافی از راهنمایی ، پشتیبانی و کمک به کودک شما برای آماده شدن و مقابله با استرس روش کاتتریزاسیون قلبی دریغ نخواهند کرد.

قبل از آنژیوگرافی چه دستورالعمل هایی را باید دنبال کنید؟

  • مطمئن شوید که کودک شما چندین ساعت قبل از آنژیوگرافی چیزی نمی خورد یا نمی نوشد. پرستار به شما خواهد گفت که چه زمانی باید دادن غذا و مایعات را به کودک خود متوقف کنید.
  • مطمئن شوید که فرزندتان داروهای خود را طبق معمول مصرف می کند. تمام داروهای کودک خود را با خود به بیمارستان بیاورید.
  • در صورت داشتن هر گونه آلرژی قبلی، به خصوص به ماده حاجب، ید، لاتکس یا داروها، به پزشک خود اطلاع دهید.
  • در صورتی که فرزندتان شرایط پزشکی مانند دیابت، مشکلات کلیوی، اختلالات خونریزی یا عفونت دارد، به پزشک خود اطلاع دهید.
  • در صورتیکه کودک شما دچار سرماخوردگی، تب یا سرفه خلط دار می باشد، نوبت آنژیوگرافی وی را به تاخیر بیاندازید.زیرا در این شرایط بیهوشی انجام نمی گردد.
  • لباس های راحت به کودک بپوشید که به راحتی درآورده و پوشیده شود.
  • وسایلی مانند اسباب بازی، پتو یا کتاب مورد علاقه فرزندتان را به همراه داشته باشید.

در طول کاتتریزاسیون قلبی(آنژیوگرافی) چه اتفاقی می افتد؟

کاتتریزاسیون قلب در بخش مخصوصی به نام آزمایشگاه کاتتریزاسیون(catheterization laboratory)  که به آن “بخش آنژیوگرافی” هم می گوییم انجام می شود. این روش ممکن است از یک تا چند ساعت، بسته به کاری که باید انجام شود طول بکشد.

قبل از آنژیوگرافی:

  • کودک شما لباس بیمارستان را پوشیده و یک دسترسی داخل وریدی(آنژیوکت) در بازو یا دست او قرار می گیرد. به این ترتیب مایعات و داروها در طول آنژیوگرافی به کودک شما داده می شود.
  • ممکن است از طریق دسترسی وریدی به کودک شما یک آرام بخش (دارویی که او را خواب آلود می کند) داده شود. این به کودک شما کمک می کند تا در طول آنژیوگرافی آرام شود و بی حرکت بماند.
  • همچنین ممکن است به کودک شما بیهوشی عمومی (دارویی که او را بیهوش می کند) از طریق ماسک یا دسترسی وریدی داده شود. این کار از احساس درد یا ناراحتی در طول آنژیوگرافی جلوگیری می کند.
  • فرزند شما به مانیتورهایی متصل خواهد شد که ضربان قلب، فشار خون، سطح اکسیژن و سایر علائم حیاتی او را در طول آنژیوگرافی اندازه گیری کند.
  • پزشک ناحیه ای که کاتتر در آن قرار داده می شود را تمیز و بی حس می کند. این ممکن است در کشاله ران، گردن یا بازو باشد. سپس پزشک یک سوراخ کوچک در پوست ایجاد می کند و کاتتر را وارد رگ خونی می کند.

درطول آنژیوگرافی:

  • پزشک از تصاویر اشعه ایکس برای هدایت کاتتر به داخل قلب استفاده می کند. روی صفحه نمایش(مانیتور) تصاویر قلب و عروق خونی نشان داده می شود.
  • پزشک ممکن است ماده حاجب را از طریق کاتتر تزریق کند تا قلب و عروق خونی در تصاویر اشعه ایکس بیشتر دیده شود.
  • ممکن است پزشک از کاتتر برای انجام سایر آزمایش‌ها یا درمان‌ها مانند اندازه‌گیری فشار، بیوپسی، بستن سوراخ‌ها، گشاد کردن عروق از کاتتر استفاده کند.
  • پس از انجام عمل، پزشک کاتتر را خارج می کند. پزشک به محلی که کاتتر در آن قرار داده شده فشار وارد می کند تا خونریزی متوقف شود.

بعد از آنژیوگرافی:

  • بلافاصله پس از آنژیوگرافی، فرزند شما به اتاق ریکاوری آورده می شود. که در آنجا به مدت چند دقیقه تحت نظارت دقیق قرار می گیرد. پس از هوشیاری نسبی کودک به بخش داخلی یا بخش مراقبت های ویژه (ICU) منتقل می شود.
  • کودک شما در محلی که کاتتر در آن قرار داده شده، پانسمان فشاری دارد. همچنین ممکن است کودک شما وزنه یا کیسه شن روی آن داشته باشد تا از خونریزی جلوگیری کند.
  • ممکن است کودک شما نیاز داشته باشد که صاف دراز بکشد و پا یا بازوی خود را تا چند ساعت بعد از آنژیوگرافی ثابت نگه دارد. این به جلوگیری از خونریزی کمک می کند و به محل سوراخ شدن اجازه می دهد تا بهبود یابد.
  • کودک شما ممکن است در محلی که کاتتر در آن قرار داده شده احساس درد یا ناراحتی کند. همچنین ممکن است کودک شما مقداری کبودی یا تورم در آن ناحیه داشته باشد. ممکن است برای کاهش هر گونه ناراحتی به کودک شما داروهای مسکن داده شود.
  • ممکن است از طریق ورید به کودک شما مایعات و دارو داده شود. همچنین ممکن است از طریق ماسک یا لوله ای در بینی به کودک شما اکسیژن داده شود.
  • کودک شما ممکن است پس از بیدار شدن کامل و هوشیاری بتواند غذا بخورد و بنوشد. بهتر است ابتدا از آب و آبمیوه استفاده کند و در صورت عدم استفراغ، غذای جامد مصرف کند.
  • ممکن است کودک شما بسته به شرایط او و آنچه در طول عمل انجام شده است، یک شب یا بیشتر در بیمارستان بماند.

بعد از کاتتریسم قلبی(آنژیوگرافی) چگونه از فرزندم مراقبت کنم؟

مراقبت از کودک شما پس از کاتتریزاسیون قلبی (آنژیوگرافی) برای اطمینان از سلامت روان و ایمنی جسم او بسیار مهم است. در اینجا برخی از مراحل و دستورالعمل هایی وجود دارد که باید برای مراقبت از کودک خود پس از آنژیوگرافی دنبال کنید:

  • از دستورات پزشک یا پرستار در مورد نحوه مراقبت از محل برش ،چگونگی از سرگیری فعالیت های عادی کودک خود، خوردن، نوشیدن، حمام کردن، پیاده روی، بازی و رفتن به مدرسه پیروی کنید. کودک شما ممکن است نیاز داشته باشد تا چند روز یا چند هفته پس از آنژیوگرافی از فعالیت های شدید یا ورزش های تماسی خودداری کند.
  • مراقب سلامت عاطفی فرزندتان باشید. برخی از کودکان ممکن است پس از آنژیوگرافی دچار اضطراب یا ناراحتی عاطفی شوند. ارتباط باز را تشویق کنید و حمایت عاطفی ارائه دهید.
  • کودک شما ممکن است بعد از عمل به دلیل بیهوشی یا آرامبخشی خواب آلود یا بی‌حس باشد. آسایش و اطمینان او را فراهم کنید.
  • به کودک خود اجازه دهید در محیطی آرام استراحت کند و بهبود یابد. کودک خود را تشویق کنید تا در صورت لزوم چرت بزند.
  • با دستورالعمل های مراقبت پس از آنژیوگرافی که توسط تیم پزشکی ارائه شده است آشنا شوید و هر سوالی دارید بپرسید. درک کامل نحوه مراقبت از کودک در طول دوره نقاهت بسیار مهم است.
  • برنامه غذایی توصیه شده توسط پرستار را دنبال کنید. کودک شما می تواند پس از چند ساعت یا طبق دستور، رژیم غذایی معمولی خود را از سر بگیرد.
  • ممکن است به کودک شما توصیه شود که فعالیت بدنی را برای مدت معینی پس از عمل محدود کند. محدودیت های فعالیت ارائه شده توسط تیم پزشکی را دنبال کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که طبق توصیه، در هر قرار ملاقات بعدی با متخصص قلب اطفال یا متخصص قلب مداخله ای برنامه ریزی کرده و شرکت کنید. این قرار ملاقات ها برای نظارت بر پیشرفت فرزند شما و ارزیابی نتایج این روش ضروری است.
  • پیروی از دستورالعمل‌های مراقبت ویژه پس از آنژیوگرافی که توسط تیم مراقبت‌های بهداشتی فرزندتان ارائه می‌شود، ضروری است، زیرا این دستورالعمل‌ها ممکن است بر اساس نوع روش و نیازهای فردی کودک شما متفاوت باشد. اگر نگرانی یا سوالی در مورد بهبودی فرزندتان دارید، در تماس با دکتر فرشاد جعفری برای راهنمایی و پشتیبانی دریغ نکنید.

بعد از آنژیوگرافی چه دستورالعمل هایی را باید دنبال کنید؟

  • در چند ساعت اول پس از آنژیوگرافی امکان خونریزی از محل سوزن در کشاله ران یا مچ دست وجود دارد. محل پانسمان را نگاه کنید و در صورت خونی شدن به پرستار اطلاع دهید.
  • وجود درد در محل سوزن در کشاله ران طبیعی است، ولی اگر درد شدید باشد و کودک نتواند به راحتی راه برود باید به پرستار و پزشک اطلاع دهید.
  • پس از آنژیوگرافی قرمزی و کبود شدگی در محل سوزن طبیعی است و مقدار کبودی ابتدا زیاد می شود و طی دو هفته بهبود می یابد ولی تورم زیاد و ترشح چرکی از محل سوزن طبیعی نمی باشد.
  • در چند ساعت اول پس از آنژیوگرافی به واسطه داروهای بیهوشی، کودک گیج بوده و حالت تهوع و حتی استفراغ دارد. با راهنمایی پرستار ابتدا مایعات و سپس غذا دهید.
  • برای جلوگیری از کم آبی به کودک خود مایعات زیادی بنوشید و به بیرون راندن هرگونه ماده حاجب از بدن او کمک کنید.
  • در صورتیکه فرزند شما آنژیوگرافی تشخیصی(اندازه گیری فشارهای قلبی و ریوی) شده باشد، بدون نیاز به انجام اکوکاردیوگرافی روز بعد مرخص است. در صورتیکه آنژیوگرافی درمانی(بالون زدن، بستن سوراخ ها و …) انجام شده باشد، یک تا دو روز بعد و پس از انجام اکوکاردیوگرافی مرخص می شود.
  • در صورت آنژیوگرافی تشخیصی(بررسی فشارهای قلبی ریوی)، کودک پس از ترخیص می تواند فعالیت روزمره خود را از سر بگیرد اما پس از آنژیوگرافی درمانی(بالون زدن، بستن سوراخ ها و …) به مدت دو هفته باید از ایستادن طولانی مدت، هل دادن و بلند کردن اجسام سنگین و همچنین ورزش دوری کند. در صورت استفاده از وسایل بستن سوراخهای قلبی(انواع آمپلاتزرها)، قفسه سینه از هرگونه ضربه یا فشار شدید حداقل به مدت دو هفته محافظت شود.
  • دو روز بعد از آنژیوگرافی بیمار می تواند حمام کند. برای استحمام از آب خیلی داغ استفاده نکنید. بهتر است از شامپو بچه جهت شستشو استفاده کنید. محل زخم را پس از استحمام خشک کرده و از وان حمام یا لوسیون بر روی زخم استفاده نشود.
  • تداوم خونریزی یا ترشح از محل زخم، بروز قرمزی یا گرمی اطراف زخم، بثورات پوستی، تغییر رنگ ادرار، کاهش ادرار، افزایش تعداد تنفس، سردی اندامها و بروز درد در محل آنژیوگرافی را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
  • تا شش ماه پس از بستن سوراخهای قلبی با آنژیوگرافی، استفاده از آنتی بیوتیک قبل از اقدامات دندانپزشکی لازم است.
  • معمولا پس از آنژیوگرافی درمانی، باید تا یک ماه داروی کلوپیدگرول(پلاویکس) و تا شش ماه داروی آسپیرین مصرف شود.
  • از عوارض آسپرین و کلوپیدگرول خونریزی می باشد. در صورت بروز خونریزی دارو را قطع و به پزشک اطلاع دهید. کبودی پوستی در اثر ضربه به اندامها ممکن است ایجاد شود ولی اقدام خاصی لازم ندارد.
  • حدود دو تا چهار هفته پس از ترخیص، توسط پزشک متخصص قلب خود ویزیت خواهید شد. قبل از ترخیص برگه نوبت دهی توسط منشی به شما داده خواهد شد.پزشک دستورالعمل های خاصی را در مورد نحوه مراقبت از کودک پس از کاتتریزاسیون قلبی به شما می دهد.
  • تا چند روز بعد از عمل هر روز دمای کودک خود را چک کنید. اگر تب کمتر از 38.3 درجه سانتیگراد دارد، به کودکتان استامینوفن بدهید. اگر فرزند شما تب بالاتری داشت با دکتر فرشاد جعفری تماس بگیرید.

اگر فرزند شما چند روز پس از کاتتریزاسیون قلبی علائم زیر را داشت، با دکتر فرشاد جعفری  تماس بگیرید:

  • تب بالاتر از 38.3 درجه سانتیگراد.
  • قرمزی، تورم، گرما، ترشح چرکی یا خونریزی در محلی که کاتتر وارد شده است(کشاله ران).
  • درد شدیدی که با داروهای مسکن بهبود نمی یابد.
  • بی حسی، سوزن سوزن شدن، سردی، کبودی یا ضعف در پا یا بازو که کاتتر وارد شده است.
  • مشکل در تنفس یا درد قفسه سینه.
  • ضربان قلب سریع یا نامنظم.
  • سرگیجه، غش.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *