فهرست مطالب
فوق تخصص قلب کودکان چیست؟
فوق تخصص قلب و عروق کودکان(Pediatric Cardiology) رشته ای از پزشکی است که بر تشخیص و درمان مشکلات قلبی و عروقی در کودکان و نوجوانان تمرکز دارد. متخصصان قلب و عروق کودکان از بیماران مبتلا به ناهنجاری های مادرزادی یا اکتسابی قلبی و عروقی، مانند نواقص ساختمانی قلب، اختلالات عضله قلب، اختلالات ریتم، فشار خون بالا، و سایر اختلالات سیستمیک یا ژنتیکی که بر سیستم قلبی عروقی تأثیر می گذارند، مراقبت می کنند. فوق تخصص قلب و عروق اطفال یک برنامه آموزشی سه ساله پس از گذراندن دوره دستیاری عمومی اطفال است و نیاز به صدور گواهینامه توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، زیر نظر بورد قلب و عروق کودکان دارد. دکتر فرشاد جعفری دارای بورد فوق تخصص قلب کودکان از دانشگاه علوم پزشکی ایران می باشند.
شما والدین عزیز به روشهای زیر می توانید برای درمانگاه دکتر فرشاد جعفری نوبت ویزیت حضوری بگیرید:
- اینترنتی از طریق سایت نوبت دهی بیمارستان
- نصب اپلیکیشن نوبت دهی بیمارستان
- شماره گیری تلفن گویای بیمارستان
- حضور اول وقت در درمانگاه و نوبت گرفتن برای همان روز
توجه: در صورتیکه برای نوبت گرفتن مشکلی داشتید، تماس بگیرید و یا در پیام رسانهای رایج می توانید پیام دهید و راهنمایی بگیرید:
09106635033
09034688695
بهترین فوق تخصص قلب کودکان در تهران
در تهران پزشکان متخصص قلب کودکان بسیار خوبی مشغول به فعالیت می باشند. هر کدام از این پزشکان در یکی از مراکز درمانی مشغول خدمت به هم وطنان هستند. کار به عنوان یک فوق تخصص قلب کودکان می تواند خوشایند ولی چالش برانگیز باشد. پزشکان با استرس عاطفی و فرسودگی ناشی از برخورد با کودکان بدحال و خانواده هایشان مواجه می شوند. برای ارائه بهترین مراقبت از کودکان مبتلا به مشکلات قلبی، به آموزش، مهارت ها و فداکاری گسترده نیاز است. دکتر فرشاد جعفری با تجربه زیاد در زمینه بیماریهای قلبی کودکان در بیمارستان قلب شهید رجایی مشغول به درمان بیماران می باشند. امروزه بسیاری از بیماریهای قلب کودکان توسط آنژیوگرافی و بدون نیاز به جراحی قابل درمان است. دکتر فرشاد جعفری از معدود پزشکان قلب در ایران هستند که دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب می باشند و درمان بسیاری از بیماریهای قلبی کودکان را با کاتتریسم قلبی انجام می دهند. دکتر فرشاد جعفری سال ها تجربه در درمان کودکان مبتلا به بیماری های مختلف قلبی با استفاده از آخرین تکنیک ها و فناوری ها دارد. وی مقالات زیادی در مجلات به چاپ رسانده و در کنفرانس ها و کارگاه های آموزشی متعددی شرکت کرده است. بیمارستان قلب شهید رجایی تهران بزرگترین مرکز قلب کودکان در ایران می باشد. بزرگترین و پرکارترین بخش آنژیوگرافی و بیشترین عمل جراحی قلب کودکان در این بیمارستان انجام می شود. افتخار دکتر فرشاد جعفری این است که در بزرگترین مرکز قلب کودکان و در کنار بهترین متخصصین قلب کودکان، با تجربه ترین جراحان قلب کودکان و ماهرترین متخصصین بیهوشی مشغول به فعالیت می باشد. دکتر فرشاد جعفری علاقه زیادی به بهبود زندگی کودکان مبتلا به مشکلات قلبی از طریق کارهای بالینی، فعالیت های تحقیقاتی و تلاش های آموزشی دارد. او متعهد به ارائه بهترین مراقبت برای بیماران خود با دلسوزی و مهربانی است. او همچنین به ارتقای دانش و مهارت های همکاران و کارآموزان خود از طریق آموزش و راهنمایی کوشش دارد. او یک متخصص قلب اطفال محترم و مورد اعتماد است.
فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب کودکان چیست؟
فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب و عروق کودکان(Interventional Pediatric Cardiology) یک برنامه آموزشی پیشرفته برای متخصصین قلب کودکان است که می خواهند در روش ها و تکنیک های تشخیص و درمان با روش آنژیوگرافی تخصص داشته باشند. این فلوشیپ قرار گرفتن در معرض طیف گسترده ای از بیماری های مادرزادی و اکتسابی قلبی که نیاز به مداخلات تشخیصی یا درمانی در آزمایشگاه کاتتریزاسیون قلب(catheterization laboratory) دارند را فراهم می کند(به محلی که در آن آنژیوگرافی انجام می شود آزمایشگاه کاتتریزاسیون گفته می شود). دکتر فرشاد جعفری دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب(Interventional cardiology) هستند و بسیاری از بیماریهای قلب کودکان را توسط آنژیوگرافی درمان می کنند.
فلوشیپ مداخله ای قلب و عروق کودکان توسط چندین دانشگاه علوم پزشکی در ایران ارائه می شود. بیمارستان قلب شهید رجایی در تهران و دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از مراکز معتبر آموزش این فلوشیپ می باشند. دکتر فرشاد جعفری مدرک فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب را از دانشگاه علوم پزشکی ایران کسب نمودند و در بخش آنژیوگرافی بیمارستان قلب شهید رجایی که بزرگترین مرکز برای درمان کودکان با آنژیوگرافی می باشد مشغول به فعالیت می باشند.
فوق تخصص قلب کودکان که دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب می باشد، چه مراحل آموزشی را طی کرده است؟
برای تبدیل شدن به یک متخصص قلب کودکان، باید یک فرآیند آموزشی طولانی و دقیق را تکمیل نمود:
• پزشک عمومی(General practitioner) :
ابتدا باید در آزمون سخت ورودی به رشته پزشکی شرکت نمود و در یکی از دانشگاههای علوم پزشکی مشغول به تحصیل شد . هفت سال طول می کشد تا شما موفق به کسب مدرک پزشک عمومی شوید.
• متخصص کودکان(Pediatrician) :
سپس باید یک برنامه دستیاری(رزیدنتی) در اطفال را تکمیل نمود که سه سال طول می کشد. دستیار کودکان با پزشکان و بیماران در زمینه های مختلف پزشکی کودکان مانند قلب و عروق، نفرولوژی، غدد درون ریز و غیره کار خواهد کرد تا بتواند پس از گذراندن آزمون نهایی یک متخصص رشته کودکان شود.
• فوق تخصص قلب کودکان(Pediatric Cardiologist) :
پس از آن باید یک دوره در رشته قلب و عروق کودکان دنبال کرد که سه سال دیگر طول می کشد. دانش و مهارت های تخصصی در تشخیص و درمان بیماری های قلبی در کودکان و نوجوانان در این دوره به دست می آید.
• فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب کودکان(Pediatric Interventional Cardiologist) :
کسانی که بتوانند دانشنامه فوق تخصص قلب کودکان را دریافت کنند می توانند در فلوشیپ اقدامات مداخله ای شرکت کنند. برای آنکه بتوان مهارت و دانش لازم برای درمان بیماریهای قلب کودکان با روش آنژیوگرافی را بدست آورد باید این دوره یک و نیم ساله را گذراند.
پس از پایان هر کدام از مقاطع تحصیلی فرد باید به طور متوسط 2 سال در مراکز دولتی و مناطق محروم خدمت کند.
همانطور که می بینید، تبدیل شدن به یک متخصص قلب کودکان به حداقل 20 سال تحصیل و کار بعد از دبیرستان نیاز دارد. این یک حرفه چالش برانگیز اما با ارزش است. آقای دکتر فرشاد جعفری علاوه بر مراحل بالا، فوق لیسانس آموزش پزشکی(Medical Education) هم در کارنامه تحصیلی خود دارند.
چگونه یک فوق تخصص قلب کودکان خوب برای فرزندم پیدا کنم؟
پیدا کردن یک متخصص قلب و عروق کودکان خوب برای کودک گام مهمی در تضمین سلامت و تندرستی اوست. در اینجا چند مرحله وجود دارد که می توانید برای پیدا کردن متخصص مناسب دنبال کنید:
• درخواست معرفی:
پزشک مراقبت های اولیه کودک شما، اغلب شبکه ای از متخصصان را می شناسند که به آنها اعتماد دارند و می توانند شما را به آنها ارجاع دهند.همچنین می توانید توصیه هایی از دوستان، اعضای خانواده یا سایر والدینی که ممکن است با متخصصان قلب کودکان تجربه داشته باشند، درخواست کنید.
• تحقیق آنلاین:
از منابع آنلاین برای جستجوی متخصصان قلب کودکان در منطقه خود استفاده کنید. بررسی کنید که آیا متخصص قلب دارای گواهینامه بورد فوق تخصصی در قلب و عروق کودکان است یا خیر. گواهی بورد فوق تخصصی نشان می دهد که دکتر آموزش های تکمیلی را گذرانده و امتحانات سختی را در تخصص خود گذرانده است.
• بررسی وابستگی های بیمارستانی:
به دنبال متخصصین قلب و عروقی باشید که به بیمارستان ها یا مراکز درمانی معتبر وابسته هستند. بیمارستان هایی با بخش های قوی قلب و عروق کودکان اغلب پزشکان ماهر و با تجربه را جذب می کنند. دکتر فرشاد جعفری هیئت علمی بیمارستان قلب شهید رجایی هستند که بزرگترین مرکز قلب کودکان در ایران می باشد. پروفایل علمی دکتر فرشاد جعفری را در بیمارستان قلب رجایی ( http://prof.rhc.ac.ir/farshadjafari/fa) ملاحظه کنید.
• تجربه و تخصص را در نظر بگیرید:
قلب و عروق اطفال یک رشته تخصصی است و در داخل آن می توان تخصص های فرعی( فلوشیپ) دیگری نیز داشت. بسته به وضعیت فرزندتان، ممکن است بخواهید به دنبال یک متخصص قلب با تخصص در یک زمینه خاص (به عنوان مثال، الکتروفیزیولوژی، اقدامات مداخله ای، و غیره) باشید.دکتر فرشاد جعفری دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای (درمان با آنژیوگرافی) هستند. سال ها تجربه دکتر را در نظر بگیرید، به ویژه در درمان بیماران اطفال. تجربه می تواند نقش مهمی در توانایی پزشک در تشخیص و مدیریت شرایط مختلف داشته باشد.
• نظرات دیگران را بخوانید:
بررسیها و توصیفات بیمار میتواند بینشی در مورد نحوه حضور پزشک، مهارتهای ارتباطی و رضایت کلی بیمار ارائه دهد. به خاطر داشته باشید که چند بررسی منفی طبیعی است، اما اگر متوجه الگوهای ثابت نگرانیها شدید، ممکن است ارزش بررسی را داشته باشد.
• زمان بندی مشاوره:
هنگامی که لیست متخصصان قلب و عروق بالقوه کودکان را محدود کردید، برای مشاوره یا قرار ملاقات با تعدادی از آنها برنامه ریزی کنید. در طول مشاوره، در مورد رویکرد آنها به درمان، تجربه آنها در مورد موارد مشابه فرزندتان، و هر گونه سؤالی که ممکن است در مورد روند تشخیص و درمان داشته باشید، بپرسید.
• ارزیابی مهارت های ارتباطی:
یک متخصص قلب و عروق کودکان خوب باید نزدیک باشد، مایل به پاسخگویی به سؤالات شما باشد و بتواند اطلاعات پیچیده پزشکی را به روشی قابل فهم به شما منتقل کند. توجه داشته باشید که پزشک چقدر به نگرانی های شما گوش می دهد و آنها را برطرف می کند.
• موقعیت مکانی و دسترسی را در نظر بگیرید:
یک متخصص قلب را انتخاب کنید که مطب او در موقعیت مناسبی قرار داشته باشد و به راحتی در دسترس باشد، به خصوص اگر فرزند شما نیاز به قرار ملاقات های مداوم دارد.
• پوشش بیمه:
بررسی کنید که آیا متخصص قلب تحت پوشش طرح بیمه درمانی شما است یا خیر تا از هزینه های غیرمنتظره از جیب خود جلوگیری کنید. بیمارستان قلب رجایی(http:// rhc.ac.ir) که دکتر فرشاد جعفری در آن بستری می کنند با همه بیمه ها قرارداد دارد.
• به حس خود اعتماد کنید:
در نهایت، به غریزه خود اعتماد کنید و یک متخصص قلب کودکان را انتخاب کنید که شما و فرزندتان با او احساس راحتی کنید. به یاد داشته باشید که یافتن متخصص قلب و عروق کودکان ممکن است کمی زمان و تحقیق نیاز داشته باشد، اما مهم است که کیفیت مراقبت از سلامت قلب فرزندتان را در اولویت قرار دهید.
معرفی دکتر فرشاد جعفری فوق تخصص قلب کودکان تهران
دکتر فرشاد جعفری متخصص قلب کودکان و عضو هیئت علمی بیمارستان قلب شهید رجایی تهران می باشند. زمینه فعالیت ایشان پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای مادرزادی قلب می باشد. همچنین در کودکان و نوجوانانی که بیماری مادرزادی قلب ندارند، مراقبت و توجه به سلامت قلب و عروق آنها، باعث کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی در بزرگسالی خواهد شد. امروزه درمان بسیاری از بیماریهای قلبی کودکان با استفاده از آنژیوگرافی و بدون عمل جراحی مقدور می باشد. ایشان دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب کودکان (درمان با آنژیوگرافی) هستند و درمان بسیاری از بیماریهای قلب اطفال در بخش آنژیوگرافی بیمارستان قلب شهید رجایی تهران که بزرگترین مرکز برای درمان بیماریهای مادرزادی قلب کودکان در ایران است توسط ایشان انجام می گردد. سوابق تحصیلی و علمی دکتر فرشاد جعفری را در این قسمت مشاهده کنید. دکتر فرشاد جعفری سالها در مناطق محروم مشغول به طبابت بوده اند. ایشان با مشکلات خانواده های دارای کودک دچار بیماری قلبی آشنا هستند و تمام تلاش خود را برای درمان این کودکان انجام می دهند. امیدواریم با مشاوره و پاسخ به سوالات شما والدین عزیز، قلبی سالم برای فرزندتان و دلی شاد برای شما به ارمغان آوریم.
فوق تخصص قلب کودکان چه خدماتی انجام می دهد؟
متخصص قلب کودکان در تشخیص و درمان بیماری های قلبی در کودکان تخصص دارد. برخی از خدماتی که کاردیولوژیست اطفال به بیماران خود ارائه می دهد عبارتند از:
• تشخیص و مدیریت بیماری مادرزادی قلبی:
بسیاری از پزشکان بر اساس معاینات اولیه به وجود بیماری قلبی در کودک شک می کنند. تشخیص صحیح یک بیماری قلبی و برنامه ریزی درمانی دقیق و به موقع برای آن، از خدمات اصلی یک متخصص قلب کودکان می باشد. آنها از ترکیبی از تاریخچه پزشکی، معاینات فیزیکی و تست های تشخیصی مانند اکوکاردیوگرام (سونوگرافی قلب)، الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG برای اندازه گیری فعالیت الکتریکی قلب) و کاتتریزاسیون قلبی برای تشخیص دقیق مشکلات قلبی استفاده می کنند. ویزیت حضوری دکتر فرشاد جعفری به این منظور انجام می شود.
• اکوکاردیوگرافی:
این آزمایشی است که از امواج صوتی (سونوگرافی) برای ایجاد تصاویری از قلب و ساختارهای آن استفاده می کند. این می تواند نشان دهد که قلب چقدر خوب پمپاژ می کند و آیا هر گونه ناهنجاری در دریچه ها، دهلیزها، بطن ها یا عروق قلب وجود دارد یا خیر. برای اطلاعات بیشتر قسمت خدمات ” اکوکاردیوگرافی ” را ملاحظه کنید. همچنین در قسمت مقالات در مورد اکوکاردیوگرافی توضیحات مفصلی بیان شده است. با انجام اکوکاردیوگرافی قلب جنین می توان بیماریهای قلب را قبل از تولد تشخیص داد.
• الکتروکاردیوگرافی (نوار قلب):
این آزمایشی است که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت می کند. این می تواند نشان دهد که آیا قلب به طور طبیعی می تپد یا هر گونه نامنظمی(آریتمی) یا نشانه هایی از آسیب به عضله قلب وجود دارد.
• تشخیص و مدیریت آریتمی(الکتروفیزیولوژی):
این برای کودکانی است که ریتم قلب غیرطبیعی دارند، مانند تاکی کاردی فوق بطنی یا سندرم QT طولانی. روشهای مختلفی از جمله نوار قلب، هولتر، تست تیلت و مطالعه الکتروفیزیولوژی(که به روش آنژیوگرافی انجام می شود) برای شناخت مشکلات الکتریکی قلب وجود دارد. در صورتیکه قلب نیاز به ضربان ساز داشته باشد پزشک پیس میکر را برای کودک می گذارد. در قسمت خدمات مبحث هولتر و تست ورزش را ملاحظه کنید. در قسمت مقالات مقاله ” ضربان ساز یا پیس میکر چیست” را مطالعه کنید.
• کاتتریزاسیون قلبی(آنژیوگرافی):
این روشی است که از یک لوله نازک (کاتتر) برای دسترسی به قلب و عروق خونی استفاده می کند. می توان از آن برای تشخیص یا درمان برخی از مشکلات قلبی مانند نقایص مادرزادی قلب یا مشکلات دریچه استفاده کرد. دکتر فرشاد جعفری دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب هستند و بسیاری از درمانهای بیماریهای مادرزادی قلب را توسط انژیوگرافی انجام می دهند. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.
• آموزش خطرات قلبی عروقی:
متخصصان قلب کودکان به بیماران و خانواده های آنها در مورد وضعیت قلبی کودک، گزینه های درمانی و اصلاح شیوه زندگی که می تواند سلامت کلی قلب کودک را بهبود بخشد، آموزش می دهد. این آموزش برای کودکانی است که دارای عوامل خطر برای ابتلا به بیماری قلبی هستند، مانند کلسترول بالا، فشار خون بالا، چاقی یا سابقه خانوادگی. متخصص می تواند به آنها کمک کند تا یاد بگیرند که چگونه از این شرایط پیشگیری یا مدیریت کنند. برای کسب مطالب بیشتر قسمت پایش سلامت کودک را در بخش خدمات مرور کنید.
• اکوکاردیوگرام جنین:
این آزمایشی است که از سونوگرافی برای بررسی قلب یک نوزاد متولد نشده (جنین) استفاده می کند. می تواند برخی از نقایص مادرزادی قلب را قبل از تولد تشخیص دهد و به برنامه ریزی برای زایمان و مراقبت های پس از زایمان کمک کند.
• هولتر مانیتورینگ:
این آزمایشی است که فعالیت الکتریکی قلب را در یک بازه زمانی معین، معمولاً 24 ساعت ثبت می کند. می تواند به تشخیص آریتمی هایی(نامنظمی ضربان قلب) که ممکن است در نوار قلب معمولی نشان داده نشوند کمک کند. در قسمت خدمات مبحث هولتر و تست ورزش را ملاحظه کنید.
• مدیریت فشار خون:
این برای کودکانی است که فشار خون بالایی دارند، که می تواند به مرور زمان به قلب و سایر اندام ها آسیب برساند. متخصص می تواند با دارو، تغییر شیوه زندگی یا سایر درمان ها به آنها کمک کند تا فشار خون خود را کاهش دهند.
• نارسایی قلبی:
وقتی قلب کودک نتواند خون را به طور موثر پمپاژ کند، می تواند منجر به نارسایی قلبی شود. متخصصان قلب کودکان علت نارسایی قلبی را ارزیابی میکنند و استراتژیهای درمانی را برای مدیریت این بیماری ایجاد میکنند، که ممکن است شامل داروها، تغییرات رژیم غذایی و در برخی موارد، مداخلات جراحی مانند پیوند قلب باشد.
• تست ورزش:
این آزمایشی است که فرد با دویدن روی تردمیل میزان عملکرد قلب، فشار خون و نوار قلب را در شرایط فعالیت اندازه گیری می کند. در قسمت خدمات مبحث هولتر و تست ورزش را ملاحظه کنید.
• مجوز ورزشی:
متخصصان قلب کودکان نقش مهمی در ارزیابی اینکه آیا کودکان مبتلا به بیماری قلبی می توانند به طور ایمن در ورزش و سایر فعالیت های بدنی شرکت کنند، بازی می کنند. آنها راهنمایی هایی را در مورد سطوح مناسب فعالیت ارائه می دهند و به اطمینان از سلامت کودک در طول ورزش کمک می کنند.
• ارزیابی و ارجاع برای جراحی:
این برای کودکانی است که ممکن است برای اصلاح مشکلات قلبی خود، مانند نقص مادرزادی قلب یا اختلالات دریچه، به جراحی نیاز داشته باشند. متخصص می تواند وضعیت آنها را ارزیابی کرده و در صورت نیاز به جراح قلب کودکان ارجاع دهد. دکتر فرشاد جعفری با جراح های خوبی در همکاری هستند و در صورتیکه فرزند شما به جراحی نیاز داشته باشد، برگه مشاوره توسط دکتر فرشاد جعفری نگاشته می شود. قسمت ” جراحی قلب کودکان” و ” بستری در بیمارستان” راهنمای خوبی برای شما والدین عزیز می باشد.
به طور کلی، متخصصان قلب کودکان با تشخیص، درمان و مدیریت مسائل مختلف قلبی از نوزادی تا نوجوانی، نقش حیاتی در تضمین رفاه کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی دارند.
ویژگی های یک متخصص قلب کودکان خوب چیست؟
یک متخصص قلب کودکان خوب ترکیبی از تخصص پزشکی، مهارت های ارتباطی، همدلی و اشتیاق واقعی برای مراقبت از کودکان مبتلا به بیماری قلبی دارد. در اینجا به برخی از ویژگی های کلیدی یک متخصص قلب کودکان خوب اشاره می کنیم.
• تخصص پزشکی:
پایه قوی دانش پزشکی و تخصص در قلب و عروق کودکان ضروری است. این شامل درک عمیق آناتومی قلب، فیزیولوژی، نقایص مادرزادی قلب، آریتمی ها و سایر شرایط قلبی خاص کودکان است. آنها باید گواهینامه بورد فوق تخصصی از وزارت بهداشت داشته باشند.
• مهارت های تشخیصی:
متخصصان قلب کودکان باید مهارت های تشخیصی عالی برای شناسایی و ارزیابی دقیق بیماری های قلبی در کودکان داشته باشند. آنها باید در تفسیر تست های تشخیصی مختلف مانند اکوکاردیوگرام، EKG و کاتتریزاسیون قلبی مهارت داشته باشند.
• سازگاری:
شرایط سلامت کودکان می تواند بسیار متفاوت باشد، و یک متخصص قلب و عروق کودکان خوب قادر به رسیدگی به طیف وسیعی از موارد، از معمول تا پیچیده است. آنها باید آماده باشند تا رویکرد خود را بر اساس نیازهای فردی بیمار تنظیم کنند.
• شفقت و همدلی:
برخورد با کودکان و خانواده هایی که با مشکلات قلبی مواجه هستند، مستلزم سطح بالایی از شفقت و همدلی است. یک متخصص قلب اطفال خوب، باید به نیازهای عاطفی و روانی کودک و خانواده او حساس باشد و در طول فرآیند درمان از آنها حمایت کند.
• ارتباط موثر:
ارتباط شفاف و دلسوزانه بسیار مهم است. یک متخصص قلب کودکان خوب میتواند مفاهیم پیچیده پزشکی را به زبان ساده توضیح دهد که کودکان و والدین بتوانند آن را درک کنند. آنها همچنین باید بتوانند با دقت به بیماران و خانواده هایشان گوش دهند، به نگرانی ها رسیدگی کنند و به سؤالات پاسخ دهند.
• صبر و شکیبایی:
کار با کودکان می تواند چالش برانگیز باشد، زیرا ممکن است در طول اقدامات پزشکی یا معاینات بترسند یا همکاری نکنند. یک متخصص قلب کودکان باید صبور و فهمیده باشد و برای اعتمادسازی با بیماران جوان وقت بگذارد و به آنها احساس راحتی دهد.
• نگرش مشارکتی:
درمان قلب و عروق کودکان اغلب شامل یک رویکرد چند رشته ای است که با سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی مانند پزشکان اطفال، جراحان قلب، متخصصان بیهوشی و پرستاران همکاری می کند. یک متخصص قلب و عروق کودکان خوب، مایل است برای ارائه مراقبت های جامع برای بیماران خود به طور مشترک همکاری کند.
• دقت و توجه:
توجه به جزئیات در تشخیص و درمان بیماری های قلبی بسیار مهم است. متخصصان قلب کودکان باید در ارزیابی های خود دقیق باشند و اطمینان حاصل کنند که هیچ مشکل احتمالی نادیده گرفته نمی شود.
• رفتار اخلاقی و حرفه ای: تعهد قوی به اخلاق پزشکی و حرفه ای بودن ضروری است. متخصصان قلب و عروق کودکان باید سلامتی بیماران خود را در اولویت قرار دهند، استانداردهای اخلاقی را رعایت کنند و رازداری بیمار را حفظ کنند.
• آموزش مداوم:
پزشکی، از جمله قلب و عروق کودکان، دائما در حال پیشرفت است. یک متخصص قلب کودکان خوب متعهد است که از طریق آموزش مداوم پزشکی از آخرین پیشرفتها، تحقیقات و گزینههای درمانی بهروز استفاده کند.
• رفتار مثبت در بستر بیمار:
رفتار گرم و مثبت در هنگام بستری، به کودکان و خانوادههایشان کمک میکند در طول قرارهای پزشکی احساس آرامش بیشتری داشته باشند. این ویژگی یک رابطه قابل اعتماد را تقویت می کند و تجربه کلی مراقبت های بهداشتی را بهبود می بخشد.
• حمایت:
متخصصان قلب کودکان اغلب به عنوان حامی بیماران خود عمل می کنند و اطمینان حاصل می کنند که مراقبت های پزشکی مناسب، خدمات حمایتی و منابع آموزشی برای مدیریت موثر وضعیت خود دریافت می کنند.
این ویژگی ها در مجموع به توانایی متخصص قلب اطفال برای ارائه مراقبت جامع، دلسوزانه و با کیفیت بالا به کودکان مبتلا به بیماری قلبی و خانواده های آنها کمک می کند.
چگونه توسط دکتر فرشاد جعفری ویزیت شویم؟
ویزیت حضوری دکتر فرشاد جعفری در درمانگاه بیمارستان قلب شهید رجایی تهران انجام می شود. روزهای درمانگاه در قسمت ویزیت حضوری سایت ملاحظه کنید. در صورتیکه امکان ویزیت حضوری ندارید و یا نیاز به مشاوره قبل از ویزیت حضوری دارید، می توانید از طریق یکی از درگاه های موجود در بخش مشاوره آنلاین با دکتر فرشاد جعفری به راحتی ارتباط برقرار کنید.
دکتر فرشاد جعفری
فوق تخصص قلب کودکان
فلو شیپ اقدامات مداخله ای(اینترونشن)
هنگام ویزیت چه سوالاتی را از متخصص قلب و عروق کودکان بپرسم؟
مهم است که از متخصص قلب اطفال در مورد وضعیت فرزندتان، گزینه های درمانی، خطرات و فواید انواع روشهای تشخیصی و درمانی و مراقبت های بعدی سوال کنید. برخی از سوالاتی که ممکن است بخواهید بپرسید عبارتند از:
1) تشخیص خاص بیماری قلبی فرزندم چیست؟
2) آیا میتوانید شرایط را به زبان ساده توضیح دهید و در صورت امکان با شکل ارائه دهید؟
3) علل یا عواملی که ممکن است در ایجاد این وضعیت نقش داشته باشد چیست؟
4) گزینه های درمانی در دسترس برای وضعیت فرزند من چیست؟
5) خطرات و مزایای بالقوه هر گزینه درمانی چیست؟
6) آیا جراحی یا هر روش تهاجمی برای وضعیت فرزندم ضروری است؟ این روش شامل چه مواردی می شود؟
7) نتیجه مورد انتظار درمان توصیه شده چیست؟
8) پیامدهای دراز مدت بیماری قلبی فرزندم چیست؟
9) خانواده ما باید چه تغییراتی در سبک زندگی برای حمایت از سلامت قلب فرزندم در نظر بگیرد؟
10) آیا داروهایی وجود دارد که فرزندم باید مصرف کند، و چگونه باید آنها را تجویز کرد؟
11) چه علائم یا علائمی را باید مراقب باشیم که ممکن است نشان دهنده بدتر شدن وضعیت فرزند من باشد؟
12) آیا فرزندم می تواند در فعالیت های بدنی، ورزش و سایر فعالیت های تفریحی شرکت کند؟
13) فرزند من هر چند وقت یک بار نیاز به قرارهای ملاقات و نظارت دارد؟
14) آیا گروه های حمایتی یا منابعی برای خانواده هایی که با بیماری های قلبی مشابه سروکار دارند وجود دارد؟
15) نقش متخصص قلب و عروق کودکان در مراقبت مداوم از کودک من چیست؟
16) آیا فرزند من در نهایت از این وضعیت رها خواهد شد یا این یک نگرانی مادام العمر خواهد بود؟
17) آیا توصیه یا محدودیت غذایی خاصی برای فرزندم وجود دارد؟
18) چگونه می توانیم اطمینان حاصل کنیم که فرزندم داروهای خود را طبق تجویز مصرف می کند؟
19) آیا تداخلات احتمالی بین داروهای تجویز شده و سایر داروهایی که ممکن است فرزندم مصرف کند وجود دارد؟
20) آیا می توانید هر ارزیابی دیگری را که ممکن است برای سلامت کلی فرزندم مفید باشد، توصیه کنید؟
21) این درمان چه تاثیری بر کیفیت زندگی فرزندم خواهد داشت؟ آیا مزایای آن بیشتر از خطرات است؟
22) آیا می توانم در روند مراقبت از فرزندم شرکت کنم؟
23) آیا در طول درمان و مراقبت از فرزندم، پشتیبانی وجود خواهد داشت، مانند روانپزشک کودک، مددکاران اجتماعی، مترجمان و غیره؟
24) آیا بیمارستان دارای یک شورای مشورتی والدین/خانواده است که دیدگاه والدین را در نحوه ارائه مراقبت یکپارچه کند؟
اینها برخی از سوالاتی است که ممکن است بخواهید از متخصص قلب کودکان خود بپرسید. همچنین ممکن است سؤالات دیگری در مورد وضعیت یا وضعیت فرزندتان داشته باشید. می توانید آنها را یادداشت کرده و در قرار ملاقات خود بیاورید. از پرسیدن هر چیزی که مربوط به شما یا فرزندتان است دریغ نکنید. دکتر فرشاد جعفری برای کمک به شما در درک مشکل قلبی فرزندتان و ارائه بهترین مراقبت و درمان تمام سعی خود را بکار خواهد گرفت.
مشاوره آنلاین با فوق تخصص قلب کودکان چیست و چگونه انجام می شود؟
اگر کودک شما یک بیماری قلبی دارد یا احتمال میدهید که ممکن است به آن مبتلا باشد، یکی از گزینه های در دسترس، مشاوره آنلاین با متخصص قلب کودکان است. مشاوره آنلاین یک ویزیت مجازی است که به شما امکان می دهد از طریق گفتگوی متنی یا یک تماس تلفنی یا ویدیویی با متخصص ارتباط برقرار کنید. زمانی که اتصال اینترنتی خوبی داشته باشید، میتوانید از تلفن هوشمند، رایانه یا تبلت خود برای دسترسی به این سرویس از هر مکانی استفاده کنید. مشاوره آنلاین با دکتر فرشاد جعفری فواید زیادی دارد، از جمله:
• راحتی:
با اجتناب از سفر و زمان انتظار می توانید در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنید.
• قابلیت دسترسی:
حتی اگر در شهر یا کشور دیگر باشید می توانید ویزیت شوید.
• تداوم:
می توانید با دکتر فرشاد جعفری ارتباط ثابتی داشته باشید و پیشرفت و نتایج درمان فرزندتان را پیگیری کنید.
• اشتراک:
می توانید اطلاعات و سوابق بیماری فرزند خود را که توسط همکاران دیگر ویزیت شده است، با دکتر فرشاد جعفری به اشتراک بگذارید تا از مراقبت کامل تر اطمینان حاصل کنید.
فرآیند مشاوره آنلاین با دکتر فرشاد جعفری ممکن است بسته به بستر و ارائه دهنده ای که انتخاب می کنید( دکتر ساینا، بیوویزیت، زوپ و …) متفاوت باشد، اما به طور کلی شامل مراحل زیر است:
– رزرو:
می توانید از طریق وب سایت های طرف قرارداد (دکتر ساینا، بیوویزیت، زوپ) یک مشاوره آنلاین با دکتر فرشاد جعفری رزرو کنید. شما باید برخی اطلاعات اولیه در مورد خود و فرزندتان مانند نام، سن، مکان، بیمه و دلیل مشاوره ارائه دهید. همچنین باید تاریخ و ساعتی را برای قرار ملاقات انتخاب کنید و در صورت وجود هزینه را بپردازید.
– آماده سازی:
قبل از قرار ملاقات، باید مدارک را برای مشاوره آماده کنید. شما باید تاریخچه پزشکی، سوابق، گزارش ها، داروها و سوالات فرزندتان را آماده داشته باشید.
– مشاوره:
در زمان تعیین وقت، باید وارد پلتفرم شوید و به گفتگوی متنی یا تماس تلفنی یا ویدیویی با متخصص قلب کودکان بپیوندید. دکتر فرشاد جعفری از شما سوالاتی در مورد وضعیت، علائم، سابقه و شیوه زندگی فرزندتان می پرسد. سپس تشخیص، گزینه های درمانی، توصیه ها و مراحل بعدی را توضیح خواهند داد. دکتر همچنین به هر سوال یا نگرانی شما پاسخ خواهند داد.
– پیگیری:
پس از انجام مشاوره، توصیه ها یا در صورت نیاز نسخه الکترونیک دریافت خواهید کرد.
برای استفاده حداکثری از مشاوره آنلاین خود با دکتر فرشاد جعفری، در اینجا نکاتی وجود دارد که باید رعایت کنید:
– قبل از قرار ملاقات مطمئن شوید که دستگاه و اتصال اینترنت شما به درستی کار می کند.
– مکانی آرام و راحت پیدا کنید که شما و فرزندتان بتوانید آزادانه و خصوصی با پزشک صحبت کنید.
– با تمام مدارک و اطلاعات لازم برای مشاوره آماده باشید.
– در مورد وضعیت، علائم، سابقه و انتظارات فرزندتان صادق و شفاف باشید.
– در طول مشاوره با دقت گوش دهید و یادداشت برداری کنید.
– سوال بپرسید و هر گونه تردید یا نگرانی را که ممکن است دارید روشن کنید.
– دستورات و توصیه های پزشک را برای مراقبت از کودک خود دنبال کنید.
-در صورتیکه نیاز به نسخه الکترونیک بود، کد ملی فرزندتان و شماره موبایل (برای ارسال کد نسخه) داشته باشید.
مشاوره آنلاین با دکتر فرشاد جعفری راهی مناسب و موثر برای دریافت مراقبت های تخصصی قلب برای کودک شما است.
شنبه | بعداز ظهر | 12-16 |
یکشنبه | صبح و بعداز ظهر | 8-16 |
چهارشنبه | صبح | 8-12 |
چگونه می توانم به فرزندم کمک کنم تا با اضطراب یا ترس در مورد روشهای تشخیصی-درمانی قلبی مقابله کند؟
باید توجه داشت که شخصیت کودکان با یکدیگر متفاوت است. حتی دو کودک که در یک خانواده تربیت شده اند دارای شخصیت یکسان نمی باشند. همچنین کودکان در هر سنی به طور متفاوت درک می کنند و رفتار می کنند. برای مثال کودکان زیر 5 سال چون تفکر انتزاعی ندارند، استدلالهای ما را متوجه نمی شوند. شما والدین عزیز بر اساس سن فرزندتان و شناختی که از او دارید می توانید از روشهای زیر استفاده کنید. برخی از راه هایی که شما والدین عزیز می توانید برای مقابله با اضطراب یا ترس کودکان بکار گیرید و یا به کودک خود آموزش دهید تا دوره مراقبت و درمان خوشایند تری را تجربه کند عبارتند از:
• در مورد احساسات و نگرانی های فرزندتان با او صحبت کنید، به آنها گوش دهید و احساسات آنها را بپذیرید. ترس آنها را نادیده نگیرید. به آنها اطمینان دهید که شما و تیم مراقبت های بهداشتی هر کاری را انجام خواهید داد تا آنها را ایمن و راحت نگه دارید.
• اطلاعات دقیق و متناسب با سن در مورد آزمایش یا روش تشخیصی-درمانی ارائه دهید، توضیح دهید که چه اتفاقی خواهد افتاد، چرا به آن نیاز است، چقدر طول می کشد، و ممکن است چه چیزی را ببینند، بشنوند، احساس کنند یا بو کنند. از کلمات ساده و مثبت استفاده کنید. از کلمات ترسناک یا منفی مانند “آزار”، “بریدن”، “خنجر زدن” یا “سوختن” اجتناب کنید. به سوالات آنها صادقانه و واضح پاسخ دهید.
• کودک خود را برای آنچه ممکن است در طول آزمایش یا روش تشخیصی-درمانی احساس کند آماده کنید. میتوانید از روشهای مختلفی برای کمک به فرزندتان برای درک احساساتی که ممکن است تجربه کند، استفاده کنید.
• نشان بدهید و بگویید. میتوانید از عروسکها، حیوانات عروسکی، کتابها، تصاویر یا فیلمها برای نشان دادن آزمایش یا روش تشخیصی-درمانی استفاده کنید. همچنین می توانید به کودک خود اجازه دهید برخی از تجهیزات پزشکی مانند گوشی پزشکی، کاف فشارسنج یا سرنگ (بدون سوزن) را لمس کند و با آنها بازی کند.
• نقش بازی کردن(Role play). شما می توانید با استفاده از اسباب بازی ها یا وسایل خانه، آزمایش یا روش تشخیصی-درمانی را با کودک خود انجام دهید، شما می توانید به نوبت بیمار و پزشک یا پرستار باشید. این می تواند به کودک شما کمک کند تا با مراحل و نقش های مربوط به آن آشنا شود.
• تحریک حسی، می توانید به کودک خود کمک کنید تا برخی از احساساتی که ممکن است در طول آزمایش یا روش تشخیصی-درمانی احساس کند را تجربه کند، مانند فشار، سردی، گرما، سوزن سوزن شدن و غیره. به عنوان مثال، می توانید از یک مکعب یخ برای شبیه سازی ژل سرد برای اکوکاردیوگرافی استفاده کنید یا از نوار لاستیکی برای شبیه سازی یک تورنیکه موقع خونگیری استفاده کنید.
برخی از مهارت های مقابله ای را به کودک خود بیاموزید تا در طول معاینه یا روش تشخیصی-درمانی از آن استفاده کند. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
• نفس عمیق:
می توانید به کودک خود بیاموزید که نفس های آهسته و عمیق را از طریق بینی به داخل و از طریق دهان خارج کند. این می تواند به آنها کمک کند تا آرام شوند.
• شمردن:
می توانید به کودک خود بیاموزید که به آرامی و بی صدا از یک تا ده بشمرد یا از ده به یک برعکس. این می تواند به آنها کمک کند تا روی چیز دیگری تمرکز کنند و حواس آنها را از معاینه یا روش تشخیصی-درمانی منحرف کند.
• تصویرسازی:
می توانید به کودک خود بیاموزید که یک مکان یا فعالیت دلپذیر را تصور کند که او را شاد و آرام می کند. شما می توانید با توصیف دقیق مکان یا فعالیت به آنها کمک کنید.
• خودگویی مثبت:
می توانید به فرزندتان یاد بدهید که در طول آزمایش یا روش تشخیصی-درمانی، چیزهای مثبت و تشویق کننده ای را به خودش بگوید، مانند «من می توانم این کار را انجام دهم»، «به زودی تمام می شود»، «من شجاع هستم» و غیره.
در طول آزمایش یا پروسه کودک خود را حمایت کنید. شما می توانید این کار را انجام دهید:
• با فرزند خود بمانید:
در صورت امکان، از تیم مراقبت های بهداشتی بپرسید که آیا می توانید حضور داشته باشید و دست فرزندتان را در طول آزمایش بگیرید. این می تواند به کودک شما کمک کند که احساس امنیت بیشتری کند.
• استفاده از تکنیک های حواس پرتی:
می توانید با صحبت کردن با او، گفتن داستان، خواندن آهنگ، بازی کردن، خواندن کتاب، تماشای فیلم و غیره حواس کودک خود را از آزمون یا روش منحرف کنید.
• استفاده از اقدامات راحتی:
می توانید کودک خود را با در آغوش گرفتن، نوازش موهایش، مالیدن پشت او، در دست گرفتن یک اسباب بازی یا پتوی مورد علاقه و غیره آرامش دهید.
• از فرزند خود تمجید کنید:
شما می توانید فرزندتان را به خاطر شجاعت و همکاری او در طول آزمون یا روش تحسین کنید. همچنین میتوانید با پذیرایی، در آغوش گرفتن و غیره به آنها جایزه بدهید.
اینها برخی از راه هایی است که می توانید به کودک خود کمک کنید تا با اضطراب یا ترس در مورد معاینه، آزمایشات و روشهای درمانی قلبی کنار بیاید. به یاد داشته باشید که هر کودکی متفاوت است و ممکن است بسته به سن، شخصیت و شرایط پزشکی به انواع حمایت نیاز داشته باشد. شما بهتر از همه فرزندتان را می شناسید و می دانید چه چیزی برای او مفید است. همچنین میتوانید از تیم مراقبت بهداشتی فرزندتان راهنماییها و منابع بیشتری در مورد نحوه آمادهسازی و حمایت از فرزندتان قبل، حین و بعد از آزمایش یا روش بخواهید.
آقای دکتر فرشاد جعفری علاوه بر اقدامات ذکر شده در بالا، برای کاهش درد و اضطراب کودکان، قبل از انجام اکوکاردیوگرافی برای کودکانی که بی قراری و ترس دارند، داروی خواب آور خوراکی تجویز می کنند. ایشان همچنین قبل از انجام آنژیوگرافی، با استفاده از داروهای آرام بخش و ضد درد، کودک را به خواب عمیق می برند.
ماهیت بیماری های قلبی در کودکان چیست؟
نوع بیماری های قلبی در کودکان با بزرگسالان تفاوت دارد. در حالی که مشکل شایع قلب در بزرگسالان ، تنگی در عروق کرونر می باشد، در کودکان نقص های ساختمانی در قلب و عروق شایع هستند. بیماریهای قلبی در کودکان به دلیل ماهیت منحصر به فرد سیستم قلبی عروقی در حال رشد کودکان، از چندین جهت با بیماریهای قلبی در بزرگسالان متفاوت است. در اینجا یک مرور کلی از ماهیت بیماری های قلبی در کودکان و تفاوت های اصلی در مقایسه با بیماری های قلبی در بزرگسالان می آوریم:
• نقایص مادرزادی قلب:
بسیاری از بیماری های قلبی در کودکان مادرزادی هستند، به این معنی که در بدو تولد وجود دارند. این نقایص می توانند از مسائل ساده ای که ممکن است علائم قابل توجهی ایجاد نکنند تا شرایط پیچیده ای که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند، متغیر باشد.
• بیماری های قلبی اکتسابی:
کودکان همچنین ممکن است به بیماری های قلبی اکتسابی مانند بیماری روماتیسمی قلب، بیماری کاوازاکی، میوکاردیت(التهاب عضله قلب) و آریتمی(نامنظمی ضربان قلب) مبتلا شوند. این شرایط در بدو تولد وجود ندارد اما بعداً در دوران کودکی ایجاد می شود.
• تأثیر رشد و تکامل:
قلب های کودکان هنوز در حال رشد و تکامل هستند، به این معنی که برخی از بیماری های قلبی ممکن است در طول زمان با رشد کودک تغییر کنند. راهبردهای درمانی باید سن و مرحله رشد کودک را در نظر بگیرند.
• آگاهی از علائم محدود:
نوزادان و کودکان خردسال ممکن است نتوانند علائم خود را به طور موثر بیان کنند، که تشخیص زودهنگام بیماری های قلبی را دشوار می کند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی به مشاهده و آزمایش دقیق متکی هستند.
تفاوت بین بیماری های قلبی کودکان و بزرگسالان :
•علل اساسی:
– کودکان: نقایص مادرزادی قلب یکی از دلایل مهم بیماری قلبی در کودکان است. این نقایص در طول رشد جنین رخ می دهد و می تواند شامل ناهنجاری هایی در ساختار قلب، دریچه ها یا رگ های خونی باشد.
– بزرگسالان: بیماریهای قلبی در بزرگسالان اغلب به عواملی مانند انتخاب سبک زندگی (رژیم غذایی، ورزش، سیگار کشیدن)، بیماریهای زمینهای (فشار خون، دیابت) و روند طبیعی پیری مرتبط است.
• رویکردهای درمانی:
– کودکان: درمان بیماری های قلبی کودکان اغلب شامل جراحی های تخصصی، مداخلات و مدیریت پزشکی است که برای اصلاح یا مدیریت نقایص مادرزادی و سایر شرایط خاص کودکان طراحی شده است.
– بزرگسالان: درمان بیماری های قلبی بزرگسالان ممکن است شامل دارو، اصلاح شیوه زندگی، استنت، جراحی بای پس و مداخلات برای مدیریت شرایطی مانند بیماری عروق کرونر و نارسایی قلبی باشد.
• تاکید بر تاثیر بلندمدت:
– کودکان: از آنجایی که کودکان امید به زندگی طولانی تری دارند، مدیریت بیماری های قلبی در کودکان بر به حداقل رساندن عوارض طولانی مدت و تضمین رشد و تکامل مناسب تمرکز دارد.
– بزرگسالان: در حالی که عوارض طولانی مدت در بزرگسالان نیز نگران کننده است، ممکن است تاکید بیشتر به سمت مدیریت علائم فوری و جلوگیری از پیشرفت بیماری های قلبی موجود باشد.
• ملاحظات رشد:
– کودکان: برنامه های درمانی برای کودکان باید نقاط عطف رشد و تکامل را در نظر بگیرند. برای مثال، مداخلات جراحی باید نیاز بالقوه به روشهای اضافی را با رشد کودک در نظر بگیرند.
– بزرگسالان: ملاحظات رشدی کمتر عاملی در مدیریت بیماری قلبی بزرگسالان است.
• ارتباط و رضایت:
– اطفال: تصمیمات مربوط به مراقبت های بهداشتی اغلب با مشورت والدین یا سرپرستان گرفته می شود، زیرا ممکن است کودک به اندازه کافی برای ارائه رضایت آگاهانه به سن کافی نرسد.
– بزرگسالان: بزرگسالان می توانند رضایت خود را ارائه دهند و فعالانه در تصمیم گیری در مورد درمان خود شرکت کنند.
به طور کلی، ماهیت بیماری های قلبی در کودکان پیچیده است و نیازمند یک رویکرد چند رشته ای شامل متخصصان قلب و عروق کودکان، جراحان کودکان، پرستاران و سایر متخصصان است. درمان بیماری های قلبی کودکان اغلب بر تشخیص زودهنگام، مداخلات تخصصی و مدیریت طولانی مدت برای اطمینان از بهترین نتایج ممکن برای آینده کودک متمرکز است. در قسمت “ویدئوها و نمونه درمانها” ویدیوی توضیحی دکتر فرشاد جعفری را در مورد ماهیت بیماریهای قلبی در کودکان مشاهده کنید.
انواع شایع بیماریهای قلبی در کودکان چه هستند؟
انواع مختلفی از بیماری های قلبی وجود دارد که می تواند کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از آنها در بدو تولد وجود دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است دیرتر به دلیل عفونت ها، عوامل ژنتیکی یا عادات سبک زندگی ایجاد شوند. در اینجا برخی از انواع شایع بیماری های قلبی در کودکان و نوجوانان به همراه توضیح مختصری برای هر کدام آورده شده است:
1) بیماری قلبی مادرزادی (Congenital heart disease):
این یک نوع بیماری قلبی است که کودک با آن متولد می شود. این به دلیل نقایص ساختمانی قلبی است که در بدو تولد وجود دارد، مانند سوراخهای قلب، دریچههای غیرطبیعی . بیماری قلبی مادرزادی می تواند بر جریان خون و اکسیژن رسانی در بدن تأثیر بگذارد. بیماری قلبی مادرزادی ممکن است به جراحی، دارو یا سایر مداخلات برای اصلاح یا بهبود شرایط نیاز داشته باشد. چند تا از این بیماریها را نام میبریم:
• نقص دیواره بین بطنی (Ventricular Septal Defect-VSD):
این سوراخ در دیواره (سپتوم) است که حفره های پایینی (بطن) قلب را جدا می کند. این باعث می شود که خون از بطن چپ به بطن راست جریان یابد، که باعث ایجاد بار حجمی بر ریه ها و سمت چپ قلب می شود، در قسمت مقالات تک تک این بیماری ها بیشتر توضیح داده شده است.
• نقص دیواره بین دهلیزی (Atrial Septal Defect-ASD):
این سوراخ در دیواره (سپتوم) است که اتاق های فوقانی (دهلیز) قلب را جدا می کند. این باعث می شود خون از دهلیز چپ به دهلیز راست جریان یابد، که می تواند سمت راست قلب را بزرگ کند و فشار در ریه ها را افزایش دهد.
• مجرای شریانی باز (Patent Ductus Arteriosus-PDA):
این یک منفذ دائمی بین آئورت و شریان ریوی است که معمولاً بلافاصله پس از تولد بسته میشود. این باعث می شود خون از آئورت به شریان ریوی جریان یابد که می تواند ریه ها و سمت چپ قلب را بیش از حد بارگذاری کند. همچنین می تواند باعث تنگی نفس، تغذیه نامناسب یا عدم رشد شود.
• نقص کانال دهلیزی-بطنی(Atrioventricular Septal Defect-AVSD):
این یک سوراخ بزرگ در مرکز قلب است که هر دو سپتوم دهلیزی و بطنی و همچنین یک یا هر دو دریچه دهلیزی-بطنی را درگیر می کند. این باعث می شود خون از هر دو دهلیز به هر دو بطن جریان یابد که می تواند ریه ها را بیش از حد بارگذاری کند و باعث نارسایی قلبی شود. همچنین می تواند باعث رشد ضعیف یا عفونت شود.
• تنگی دریچه ریوی(Pulmonary valve stenosis):
این تنگی دریچه ریوی است که جریان خون را از بطن راست به ریه ها کنترل می کند. این باعث افزایش فشار و بار بر روی بطن راست می شود که می تواند منجر به بزرگ شدن یا از کار افتادن این حفره شود. همچنین می تواند باعث سیانوز، خستگی یا درد قفسه سینه شود.
• تنگی دریچه آئورت(Aortic valve stenosis):
این تنگی دریچه آئورت است که جریان خون را از بطن چپ به بدن کنترل می کند. این باعث افزایش فشار و بار بر روی بطن چپ می شود که می تواند منجر به بزرگ شدن یا از کار افتادن این حفره شود. همچنین می تواند باعث خستگی یا درد قفسه سینه شود.
• کوآرکتاسیون آئورت(Coarctation of aorta):
باریک شدن آئورت، شریان اصلی که خون را از قلب به بدن میبرد. این باعث افزایش فشار خون در قسمت بالایی بدن(دست ها) و کاهش فشار خون در قسمت پایین بدن(پاها) می شود. همچنین می تواند باعث سردرد، درد قفسه سینه، گرفتگی پا یا سردی پا شود.
• آترزی ریوی(Pulmonary Atresia):
این وضعیتی است که در آن دریچه ریوی یا منفذی بین بطن راست و شریان ریوی وجود ندارد. این کار از رسیدن خون به ریه ها برای دریافت اکسیژن جلوگیری می کند. تنها راه رسیدن خون به ریه ها از طریق مجرای شریانی یا سایر رگ های جانبی است. این باعث سیانوز شدید و نارسایی قلبی می شود.
• تترالوژی فالو(Tetralogy of Fallot):
نوعی بیماری مادرزادی قلبی است که شامل چهار نقص در ساختار و عملکرد قلب است. نقص دیواره بین بطنی بزرگ، باریک شدن دریچه یا شریان ریوی ،آئورت بزرگ شده و جابجا شده و ضخیم شدن دیواره بطن راست (هیپرتروفی بطن راست) مشکلاتی هستند که در قلب این بیماران وجود دارد. این نقایص باعث می شود خون فقیر از اکسیژن در بدن گردش کند و در نتیجه سیانوز (پوست مایل به آبی)، تنگی نفس و رشد ضعیف ایجاد می شود.
• جابجایی شریان های بزرگ (Transposition of the great arteries-TGA):
نوعی بیماری مادرزادی قلبی است که شامل آرایش غیرطبیعی رگ های خونی اصلی است که خون را از قلب به ریه ها و بدن می برند. به طور معمول، شریان ریوی خون فقیر از اکسیژن را از بطن راست به ریه ها می برد و آئورت خون غنی از اکسیژن را از بطن چپ به بدن می برد. در TGA، این رگها یا جابجا میشوند یا در جای خود قرار نمیگیرند و باعث ایجاد مشکلاتی در گردش خون و تحویل اکسیژن میشوند.
• آترزی دریچه سه لتی(Tricuspid atresia):
این وضعیتی است که در آن دریچه سه لتی بین دهلیز راست و بطن راست وجود ندارد. این کار از جریان خون به بطن راست جلوگیری می کند. در این بیماری تنها راه رسیدن خون به ریه ها از طریق سوراخ بین دهلیزی و بین بطنی خواهد بود. این باعث سیانوز و نارسایی قلبی می شود.
2) آریتمی:
این یک ریتم غیرطبیعی قلب است که می تواند باعث ضربان بیش از حد سریع، خیلی کند یا نامنظم قلب شود. آریتمی می تواند بر کارایی پمپاژ قلب تأثیر بگذارد و ممکن است علائمی مانند تپش قلب، سرگیجه، غش، درد قفسه سینه یا تنگی نفس ایجاد کند. برخی از انواع شایع آریتمی در کودکان و نوجوانان عبارتند از تاکی کاردی فوق بطنی (SVT)، فیبریلاسیون دهلیزی (AF)، تاکی کاردی بطنی (VT) و سندرم QT طولانی (LQTS) . آریتمی را می توان با دارو، ضربان ساز، دفیبریلاتورهای قابل کاشت قلب (ICD) یا کاتتراسیون درمان کرد.
3) بیماری کاوازاکی:
این یک بیماری التهابی نادر است که بر رگهای خونی، بهویژه شریانهای کرونری که خون را به قلب میرسانند، تأثیر میگذارد. بیماری کاوازاکی می تواند باعث تب، بثورات، تورم غدد لنفاوی، قرمزی چشم، دهان و زبان و پوسته پوسته شدن پوست شود. همچنین می تواند به دریچه های قلب آسیب برساند و باعث آنوریسم (بالون شدن) شریان های کرونری شود. بیماری کاوازاکی در کودکان زیر 5 سال شایع تر است و علت آن ناشناخته است. برای کاهش التهاب و جلوگیری از عوارض می توان آن را با ایمونوگلوبولین داخل وریدی (IVIG) و آسپرین درمان کرد.
4) پریکاردیت:
این التهاب پریکارد است که کیسه نازکی است که قلب را احاطه کرده و از آن محافظت می کند. پریکاردیت می تواند باعث درد قفسه سینه، تب، خستگی، سرفه یا مشکل در تنفس شود. پریکاردیت می تواند در اثر عفونت های ویروسی، عفونت های باکتریایی، بیماری های خودایمنی، تروما یا داروها ایجاد شود. پریکاردیت را می توان با معاینه فیزیکی، آزمایش خون، اشعه ایکس قفسه سینه یا اکوکاردیوگرام تشخیص داد. پریکاردیت را می توان با داروهای ضد التهاب، آنتی بیوتیک ها یا استروئیدها برای کاهش درد و التهاب درمان کرد. در برخی موارد، پریکاردیت ممکن است به جراحی برای تخلیه مایع یا برداشتن بخشی از پریکارد نیاز داشته باشد.
5) بیماری روماتیسمی قلبی:
این وضعیتی است که در آن دریچههای قلب توسط تب روماتیسمی آسیب میبینند، که یک واکنش التهابی به عفونت استرپتوکوک است. بیماری روماتیسمی قلب می تواند باعث تنگی دریچه ، نارسایی دریچه (نشت) یا افتادگی دریچه (پرولاپس) شود. بیماری روماتیسمی قلب می تواند بر جریان خون و اکسیژن رسانی در بدن تأثیر بگذارد و ممکن است منجر به عوارضی مانند نارسایی قلبی، سکته مغزی یا اندوکاردیت (عفونت پوشش داخلی قلب) شود. با درمان سریع گلودرد استرپتوکوکی با آنتی بیوتیک ها و مصرف آنتی بیوتیک های پیشگیرانه قبل از عمل های دندانپزشکی یا جراحی می توان از بیماری روماتیسمی قلبی پیشگیری کرد. بیماری روماتیسمی قلب را می توان با دارو، جراحی یا تعویض دریچه درمان کرد.
6) میوکاردیت:
این التهاب میوکارد است که لایه عضلانی قلب است. میوکاردیت می تواند باعث درد قفسه سینه، تنگی نفس، خستگی یا آریتمی شود. میوکاردیت می تواند ناشی از عفونت های ویروسی، عفونت های باکتریایی، عفونت های انگلی، عفونت های قارچی، واکنش های آلرژیک یا بیماری های خود ایمنی باشد. میوکاردیت را می توان با آزمایش خون، نوار قلب، اکوکاردیوگرام یا MRI قلب تشخیص داد. میوکاردیت را می توان با دارو، مایع درمانی یا حمایت مکانیکی برای کاهش التهاب و بهبود عملکرد قلب درمان کرد. در برخی موارد، میوکاردیت ممکن است نیاز به پیوند قلب باشد.
7) فشار خون ریوی:
این وضعیتی است که در آن فشار خون در شریانهای ریوی که خون را از قلب به ریهها میبرند، به طور غیر طبیعی بالا است. فشار خون ریوی می تواند باعث تنگی نفس، خستگی، سرگیجه، غش یا درد قفسه سینه شود. فشار خون ریوی می تواند ناشی از CHD، بیماری های ریوی، لخته شدن خون، بیماری های بافت همبند یا عوامل ژنتیکی باشد. فشار خون ریوی را می توان با معاینه فیزیکی، آزمایش خون، اشعه ایکس قفسه سینه، اکوکاردیوگرام یا کاتتریزاسیون قلبی تشخیص داد. فشار خون ریوی را می توان با دارو، اکسیژن درمانی یا جراحی برای کاهش فشار خون و بهبود جریان خون در ریه ها درمان کرد.
8) کاردیومیوپاتی:
کاردیومیوپاتی اصطلاحی است که گروهی از بیماریها را توصیف میکند که بر عضله قلب تأثیر میگذارند و توانایی آن در پمپاژ خون به بقیه بدن را مختل میکنند. انواع مختلفی از کاردیومیوپاتی وجود دارد که هر کدام علل، علائم و درمان خاص خود را دارند.
در قسمت ” رسانه ” ویدیوی توضیحی دکتر فرشاد جعفری را در مورد انواع شایع بیماریهای قلبی در کودکان مشاهده کنید،همچنین می توانید در قسمت ” مقالات ” در مورد هرکدام از بیماری های قلبی بیشتر مطالعه کنید.
علایم شایع بیماری قلبی در کودکان چیست؟
بستگی به شدت بیماری قلبی و سن کودک علائم بیماری قلبی متفاوت ظاهر می شود. شناخت علائم بیماری قلبی در کودکان برای تشخیص زودهنگام و مداخله پزشکی مناسب ضروری است. به خاطر داشته باشید که علائم بسته به شرایط خاص قلبی می تواند متفاوت باشد. اگر هر یک از این علائم را در کودک خود مشاهده کردید، باید برای ارزیابی و درمان بیشتر با متخصص قلب کودکان مشورت کنید. گاهی اوقات می توان بیماری قلبی را با معاینات منظم سلامت و آزمایش های غربالگری، زود تشخیص داد. تشخیص و درمان به موقع می تواند نتیجه و کیفیت زندگی کودکان مبتلا به بیماری قلبی را بهبود بخشد.در اینجا برخی از علائم رایجی که ممکن است نشان دهنده بیماری قلبی در کودک باشد آورده شده است:
• سیانوز(سیاه شدگی):
پوست، لب ها یا ناخن های مایل به آبی یا خاکستری، به ویژه زمانی که کودک فعال است یا گریه می کند، می تواند نشان دهنده کمبود اکسیژن در جریان خون باشد.
• تنفس سریع (تاکی پنه):
تنفس سریعتر از حد طبیعی، به ویژه در هنگام استراحت یا خواب، می تواند نشانه بیماری قلبی باشد.
• ضربان قلب سریع (تاکی کاردی):
ضربان قلب سریع غیر طبیعی، به ویژه در حالت استراحت یا در حین فعالیت های عادی، می تواند نگران کننده باشد.
• مشکل در تغذیه:
نوزادان مبتلا به بیماری قلبی ممکن است به دلیل خستگی ناشی از افزایش تلاش مورد نیاز برای پمپاژ خون، در مکیدن، تغذیه یا افزایش وزن دچار مشکل شوند.
• خستگی:
کودکان مبتلا به بیماری قلبی ممکن است در حین فعالیت های بدنی به سرعت خسته شوند یا حتی پس از یک خواب آرام، بیش از حد خسته به نظر برسند.
• عدم رشد:
کندتر از حد انتظار رشد، چه از نظر وزن و چه از نظر قد، می تواند نشانه ای از مشکلات قلبی در کودکان باشد.
• سرفههای مداوم:
سرفههای مزمن، بهویژه اگر زمانی که کودک فعال است یا دراز کشیده بدتر میشود، ممکن است به مشکلات قلبی مرتبط باشد.
• تورم (ادم):
تورم پاها، مچ پا، یا شکم زمانی رخ می دهد که قلب نتواند خون را به طور موثر پمپاژ کند.
• درد شکم:
برخی از کودکان مبتلا به بیماری قلبی ممکن است درد شکم را تجربه کنند که اغلب به دلیل احتقان در کبد یا سایر اندام های شکمی است.
• سرگیجه یا غش (سنکوپ):
دوره های سرگیجه یا غش، به ویژه در حین فعالیت بدنی، می تواند با مشکلات قلبی همراه باشد.
• درد یا ناراحتی قفسه سینه:
کودکان بزرگتر ممکن است از درد یا ناراحتی قفسه سینه شکایت داشته باشند که می تواند نشانه ای از برخی بیماری های قلبی باشد.
• تغییر در رنگ ناخن و پوست:
چاق شدن (بزرگ شدن و گرد شدن) نوک انگشتان دست و پا یا تغییر رنگ ناخن گاهی اوقات می تواند نشان دهنده بیماری قلبی باشد.
• تعریق بیش از حد:
تعریق زیاد، به خصوص در ناحیه پیشانی، در هنگام تغذیه یا فعالیت می تواند نشانه ای از بیماری قلبی در نوزادان باشد.
• دیسترس تنفسی:
دشواری شدید تنفس، همراه با فرورفتگی قابل مشاهده قفسه سینه بین دنده ها و تکان خوردن پره های بینی، می تواند یک اورژانس پزشکی باشد..
توجه به این نکته مهم است که بسیاری از این علائم می تواند ناشی از سایر مشکلات سلامتی نیز باشد، بنابراین ارزیابی کامل توسط یک فوق تخصص قلب کودکان برای تشخیص دقیق ضروری است. اگر هر یک از این علائم را در کودک خود مشاهده کردید، به خصوص اگر ادامه یابد یا بدتر شود، فوراً به پزشک مراجعه کنید. تشخیص و درمان زودهنگام می تواند نتایج را برای کودکان مبتلا به بیماری قلبی تا حد زیادی بهبود بخشد.
در قسمت “ویدئو های آموزشی” ویدیوی توضیحی دکتر فرشاد جعفری را در مورد علایم شایع بیماریهای قلبی در کودکان مشاهده کنید، همچنین در قسمت مقالات با توضیح این علائم بیشتر آشنا شوید.
روش های تشخیص بیماریهای قلبی در کودکان چه هستند؟
امروزه در کنار معاینه فیزیکی که پزشک انجام می دهد روشهای مختلفی برای بررسی قلب وجود دارد. مثلا با عکس ساده قفسه سینه(Chest X ray) می توان اندازه قلب و وضعیت ریه ها را بررسی کرد. اکوکاردیوگرافی یک وسیله تشخیصی عالی و بدون ضرر هست که با آن می توان ساختمان قلب را به خوبی بررسی کرد. روشهای دیگری مثل سی تی آنژیوگرافی و ام ار آی هم برای نشان دادن جزییات ساختمانی قلب و ساختمانهای اطرافش استفاده می شود. برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب باید از نوار قلب و هولتر استفاده نمود. آنژیوگرافی روشی هست که علاوه بر نقش تشخیصی میتواند نقش درمانی در بعضی از بیماریهای قلب کودکان داشته باشد.
تشخیص بیماری های قلبی در کودکان معمولاً شامل ترکیبی از روشهای مختلف است. در اینجا روش های رایج برای تشخیص بیماری های قلبی در کودکان آورده شده است:
1) سابقه پزشکی(Medical History):
متخصص قلب کودک اطلاعاتی در مورد سابقه پزشکی کودک، از جمله هرگونه سابقه خانوادگی بیماری قلبی، عوامل مربوط به دوران بارداری یا تولد، و علائم کودک جمعآوری میکند.
2) معاینه فیزیکی(Physical Examination):
یک معاینه فیزیکی کامل میتواند نشانههای بیماری قلبی، مانند صداهای غیرطبیعی قلب (سوفل)، ریتمهای نامنظم، یا شاخصهای فیزیکی مانند سیانوز یا ادم را نشان دهد.
3) الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG):
ECG فعالیت الکتریکی قلب را اندازه گیری می کند و می تواند به شناسایی ریتم های نامنظم قلب، ناهنجاری های هدایت و سایر مسائل الکتریکی کمک کند.
4) اکوکاردیوگرافی (Echocardiography):
این آزمایش اولتراسوند از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از ساختار و عملکرد قلب استفاده می کند. می تواند ناهنجاری های ساختاری، مشکلات دریچه ای و نقایص مادرزادی قلب را تشخیص دهد.
5) اشعه ایکس قفسه سینه(Chest X-ray):
رادیوگرافی قفسه سینه می تواند تصویری از قلب و ریه ها ارائه دهد و به تشخیص بزرگ شدن حفره های قلب یا احتقان ریه کمک کند.
6) MRI قلب (Magnetic Resonance Imaging):
MRI قلب یک تکنیک تصویربرداری دقیق تر است که می تواند اطلاعات جامعی در مورد ساختار قلب، عملکرد و جریان خون ارائه دهد.
7) سی تی قلب (Computed Tomography):
سی تی اسکن قلب برای به دست آوردن تصاویر سه بعدی دقیق از قلب و عروق خونی استفاده می شود.
8) هولتر مانیتور(Holter Monitor):
این دستگاه قابل حمل فعالیت الکتریکی قلب را در مدت زمان طولانی (معمولاً 48-24 ساعت) برای شناسایی آریتمی های متناوب ثبت می کند.
9) مانیتور رویداد(Event Monitor):
مشابه مانیتور هولتر، مانیتور رویداد توسط کودک برای مدت طولانی تری استفاده می شود، گاهی اوقات هفته ها یا ماه ها، تا ناهنجاری های ریتم قلب را ثبت کند.
10) تست استرس(Stress Test):
این تست تحت شرایط کنترل شده، معمولا روی تردمیل یا دوچرخه ثابت، برای ارزیابی واکنش قلب به استرس فیزیکی انجام می شود. این به تشخیص شرایطی مانند آریتمی های ناشی از ورزش کمک می کند.
11) کاتتریزاسیون قلبی یا آنژیوگرافی (Cardiac Catheterization):
کاتتریزاسیون قلبی شامل عبور یک لوله نازک (کاتتر) از طریق عروق خونی به قلب است. این می تواند اندازه گیری مستقیم فشار و سطح اکسیژن را در حفره های قلب و عروق فراهم کند. این روش همچنین جنبه درمانی هم دارد. دکتر فرشاد جعفری بسیاری از بیماریهای قلبی را با استفاده از آنژیوگرافی درمان می کنند.
12) آزمایش خون(Blood Tests):
آزمایش خون ممکن است برای اندازه گیری نشانگرهای خاص یا ارزیابی سطح الکترولیت انجام شود که می تواند اطلاعاتی در مورد عملکرد قلب و شرایط بالقوه زمینه ای ارائه دهد.
13) آزمایش ژنتیک(Genetic Testing):
اگر مشکوک به وجود یک جزء ژنتیکی یا خانوادگی در بیماری قلبی باشید، ممکن است آزمایشات ژنتیکی توصیه شود. این می تواند به شناسایی برخی از بیماری های قلبی ارثی کمک کند.
14) اکوکاردیوگرافی جنین(Fetal Echocardiography):
اگر در دوران بارداری مشکوک به مشکلات قلبی باشید، اکوکاردیوگرام جنین می تواند قلب جنین در حال رشد را برای تشخیص نقایص مادرزادی قلب ارزیابی کند.
انتخاب تست های تشخیصی به علائم کودک، سابقه پزشکی و قضاوت بالینی ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی بستگی دارد. ارزیابی و تفسیر این آزمایشات برای یک متخصص قلب و عروق کودکان مهم است، زیرا بیماری های قلبی در کودکان اغلب به مراقبت های تخصصی نیاز دارند. تشخیص زودهنگام و دقیق برای ارائه درمان مناسب و مدیریت موثر بیماری های قلبی در کودکان بسیار مهم است. جدیدترین دستگاههای تشخیصی در بیمارستان قلب رجایی وجود دارد و در کمترین زمان ممکن انجام می شود.
در قسمت “ویدئو ها و نمونه درمان ها ” ویدیوی توضیحی دکتر فرشاد جعفری را در مورد انواع روشهای تشخیصی در بیماریهای قلبی در کودکان مشاهده کنید.
روشهای درمانی در بیماریهای قلبی کودکان چه هستند؟
روش های درمان بیماری های قلبی کودکان بسته به شرایط خاص و شدت آن متفاوت است. قلب و عروق کودکان یک رشته تخصصی پزشکی است و گزینه های درمانی متناسب با نیازهای منحصر به فرد هر کودک است. بعضی از بیماریهای قلب با گذشت زمان خوب می شوند. مثلا یک سوراخ بین بطنی کوچک در منطقه عضلانی می تواند با رشد کودک خودبخود بسته شود. بعضی از بیماریها مثل نارسایی قلب، عفونت قلبی و نامنظمی ضربان قلب نیاز به مصرف دارو دارند. تعدادی از نقص های ساختمانی قلب باید با عمل جراحی اصلاح شوند. آنژیوگرافی یکی از روشهای درمانی جدید می باشد که امروزه جایگزین بسیاری از عمل های جراحی شده است.
در اینجا برخی از روش ها و مداخلات درمانی رایج برای بیماری های قلبی کودکان آورده شده است:
1. داروها:
بسیاری از بیماری های قلبی در کودکان را می توان با داروها کنترل کرد. این داروها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• دیورتیک ها: برای کاهش تجمع مایعات.
• بتا بلوکرها: برای کاهش ضربان قلب و کاهش فشار خون.
• مهارکننده های آنژیوتانسین: برای کاهش فشار خون و بهبود عملکرد قلب.
• داروهای ضد آریتمی: برای مدیریت ریتم غیر طبیعی قلب.
• داروهای ضد انعقاد: برای جلوگیری از لخته شدن خون.
2. جراحی:
این روش ها شامل باز کردن قفسه سینه و ترمیم یا جایگزینی قسمت هایی از قلب یا رگ های خونی است. پس برای اصلاح نقایص ساختاری قلب یا بهبود عملکرد قلب، گاه اقدامات جراحی لازم می باشد. انواع روشهای جراحی قلب وجود دارد که توسط همکاران محترم جراح قلب کودکان در بیمارستان قلب شهید رجایی انجام می شود.جراحی های رایج قلب کودکان عبارتند از:
• ترمیم نقص قلبی: این ممکن است شامل بستن سوراخ های قلب، ترمیم یا جایگزینی دریچه های قلب، یا بازسازی عروق خونی باشد.
• پیوند قلب: در موارد کاردیومیوپاتی شدید یا نارسایی قلبی شدید، که به درمانهای دارویی و حمایتی پاسخ نداده است، پیوند قلب ممکن است تنها گزینه باشد.
• پیوند بای پس عروق کرونر: به ندرت در کودکان انجام می شود اما در موارد بیماری شدید عروق کرونر استفاده می شود.
3. مداخلات مبتنی بر کاتتر(آنژیوگرافی):
برخی از بیماریهای قلبی را میتوان با استفاده از روشهای کمتر تهاجمی که شامل عبور کاتتر از طریق رگهای خونی برای رسیدن به قلب است، درمان کرد. این رویه ها عبارتند از:
• آنژیوپلاستی با بالون: برای گشاد کردن عروق خونی باریک یا دریچه های دچار تنگی استفاده می شود.
• قرار دادن استنت: ممکن است از استنت برای باز نگه داشتن رگ های خونی یا دریچه های قلب استفاده شود.
• بستن نقص دیواره بین دهلیزی یا نقص دیواره بین بطنی: این سوراخهای قلب را اغلب میتوان با استفاده از کاتتراسیون قلبی و به روش آنژیوگرافی بست.
دکتر فرشاد جعفری دارای فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب هستند و بسیاری از بیماریهای مادرزادی قلب را با کمک آنژیوگرافی و بدون نیاز به جراحی درمان می کنند.
4. ضربان سازها و دفیبریلاتورهای قلبی قابل کاشت (ICD):
این دستگاه ها در کودکان با ریتم غیر طبیعی قلب برای تنظیم ضربان قلب یا ایجاد شوک الکتریکی برای اصلاح آریتمی های تهدید کننده حیات کاشته می شوند.
5. توانبخشی قلبی:
کودکان مبتلا به بیماری های قلبی ممکن است از برنامه های ورزشی تحت نظارت و اصلاح شیوه زندگی برای بهبود سلامت قلب و رفاه کلی بهره مند شوند.
6. مراقبت های بعدی:
معاینات منظم با متخصص قلب کودکان برای نظارت بر وضعیت کودک، تنظیم داروها و ارزیابی نیاز به مداخلات یا جراحی های بیشتر ضروری است.
7. اصلاح سبک زندگی:
بسته به شرایط خاص قلب، ممکن است تغییرات رژیم غذایی، مدیریت وزن و محدودیت در فعالیت بدنی توصیه شود.
مهم است که توجه داشته باشید که برنامه درمانی برای هر کودک بر اساس تشخیص، سن، سلامت کلی و شدت بیماری قلبی آنها فردی خواهد بود. متخصصان قلب کودکان از نزدیک با تیمی از متخصصان مراقبت های بهداشتی همکاری می کنند تا مراقبت و حمایت همه جانبه را از کودکان مبتلا به بیماری های قلبی و خانواده های آنها ارائه دهند.
اگر کودک شما بیماری قلبی دارد، می توانید با دکتر فرشاد جعفری در مورد بهترین روش درمانی برای شرایط خاص کودک خود مشورت کنید. با درمان و مراقبت مناسب، اکثر کودکان مبتلا به بیماری های قلبی می توانند زندگی عادی و فعالی داشته باشند.
در قسمت “ویدئو ها و نمونه درمان ها” ویدیوی توضیحی دکتر فرشاد جعفری را در مورد انواع درمان بیماریهای قلبی در کودکان مشاهده کنید.
تشخیص بیماریهای قلب جنین در زمان بارداری چگونه است؟
اگر باردار هستید، ممکن است نگران باشید که آیا کودک شما قلب سالمی دارد یا خیر. بیماری مادرزادی قلب (CHD) وضعیتی است که بر ساختار یا عملکرد قلب قبل از تولد تأثیر می گذارد. بیماری مادرزادی قلب می تواند باعث مشکلاتی در جریان خون، تحویل اکسیژن، ریتم قلب یا دریچه های قلب شود. در اینجا به برخی از عوامل افزایش دهنده احتمال ابتلا به CHD در جنین، نحوه مشکوک شدن به وجود آن و نحوه تشخیص آن در دوران بارداری می پردازیم.
• چه عواملی احتمال بیماری مادرزادی قلب را در جنین افزایش می دهد؟
بیماری مادرزادی قلب زمانی اتفاق می افتد که قلب جنین به درستی در رحم رشد نمی کند. دانشمندان به طور کامل نمی دانند که چرا این اتفاق می افتد، اما ممکن است مربوط به موارد زیر باشد:
1. عوامل ژنتیکی: بسیاری از نقایص مادرزادی قلبی دارای یک جزء ژنتیکی هستند.
2. داروها یا مواد: مصرف برخی داروها، مخدرها یا الکل در دوران بارداری می تواند خطر نقص قلبی در جنین را افزایش دهد.
3. عوامل محیطی: قرار گرفتن در معرض سموم یا تشعشعات محیطی در دوران بارداری ممکن است خطر نقص قلبی را افزایش دهد.
4. سلامت مادر: برخی از شرایط سلامت مادر می تواند خطر ابتلا به نقایص مادرزادی قلبی را در جنین افزایش دهد. اینها شامل دیابت(مرض قند بالا)، چاقی و برخی عفونت های دوران بارداری مانند سرخجه (سرخک آلمانی) است.
5. سن بالای مادر: مادران بیش از 35 سال ممکن است کمی در معرض خطر داشتن نوزاد مبتلا به CHD باشند.
همچنین تصور میشود که CHD به دلیل ترکیبی از ژنها و عوامل دیگر، مانند چیزهای موجود در محیط، رژیم غذایی مادر، شرایط سلامتی مادر، یا مصرف داروی مادر در دوران بارداری ایجاد میشود.
• چگونه باید به وجود بیماری مادرزادی قلب در جنین مشکوک شد؟
برخی از علائم بیماری مادرزادی قلب در جنین ممکن است شامل موارد زیر باشد:
1. سطوح پایین مایع آمنیوتیک (الیگوهیدرآمنیوس).
2. محدودیت رشد جنین (جنین خیلی کوچک).
3. کم خونی جنینی (گلبول های قرمز کم).
4. هیدروپس جنینی (تجمع مایعات در بدن).
5. حرکات غیر طبیعی جنین یا ضربان قلب غیر طبیعی.
6. آزمایش خون مادر.
برخی آزمایشهای خون در دوران بارداری میتوانند سرنخهایی در مورد احتمال ابتلا به CHD، بهویژه در ترکیب با عوامل دیگر ارائه دهند.
با این حال، برخی از جنینهای مبتلا به بیماری مادرزادی قلب ممکن است قبل از تولد علائم یا نشانههای واضحی نداشته باشند. بنابراین، انجام منظم مراقبت های دوران بارداری و آزمایش های غربالگری برای بررسی قلب جنین ضروری است.
• چگونه بیماری مادرزادی قلب در جنین در دوران بارداری تشخیص داده می شود؟
رایج ترین آزمایش برای تشخیص بیماری مادرزادی قلب در جنین، اکوکاردیوگرافی جنین است. این نوعی سونوگرافی است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از قلب و عروق خونی جنین استفاده می کند. اکوکاردیوگرام جنین می تواند ساختار، عملکرد و ریتم قلب جنین و همچنین هرگونه نقص یا ناهنجاری را نشان دهد.
اکوکاردیوگرام جنین معمولاً بین هفته های 18 تا 24 بارداری انجام می شود، اما در صورت نیاز می توان آن را زودتر یا دیرتر انجام داد. اکوکاردیوگرام جنین برای زنان باردار که دارای موارد زیر هستند توصیه می شود:
1. سابقه خانوادگی بیماری مادرزادی قلب یا اختلالات ژنتیکی.
2. یک کودک قبلی مبتلا به بیماری مادرزادی قلب.
3. نتیجه آزمایش غربالگری غیر طبیعی (مانند شفافیت نوکال یا غربالگری سرم مادر).
4. یک یافته غیر طبیعی در سونوگرافی معمول .
5. بیماری مادری که خطر ابتلا به بیماری مادرزادی قلب را افزایش می دهد (مانند دیابت، لوپوس، فنیل کتونوری یا عفونت سرخجه).
اکوکاردیوگرام جنین می تواند به تایید یا رد تشخیص بیماری مادرزادی قلب کمک کند و همچنین اطلاعاتی در مورد شدت و پیش آگهی این بیماری ارائه دهد. همچنین می تواند به برنامه ریزی برای زایمان و مراقبت های پس از زایمان کمک کند.اگر هر گونه سوال یا نگرانی در مورد سلامت قلب جنین خود دارید، با دکتر فرشاد جعفری مشورت کنید.
تفاوت سونوگرافی حاملگی با اکوکاردیوگرافی قلب جنین چیست؟
سونوگرافی بارداری یک اصطلاح کلی برای آزمایش تصویربرداری است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از جنین در حال رشد استفاده می کند. سونوگرافی بارداری را می توان در مراحل مختلف بارداری و برای اهداف مختلفی مانند بررسی رشد، وضعیت سلامت و آناتومی قسمتهای مختلف بدن جنین انجام داد. سونوگرافی بارداری توسط متخصص رادیولوژی یا متخصص زنان انجام می شود.
اکوکاردیوگرافی قلب جنین نوع خاصی از سونوگرافی است که بر ساختار و عملکرد قلب کودک تمرکز دارد. اکوکاردیوگرام قلب جنین میتواند نقایص مادرزادی قلب را که مشکلاتی در شکل قلب یا نحوه عملکرد آن است، قبل از تولد تشخیص دهد. اکوکاردیوگرافی قلب جنین توسط فوق تخصص قلب کودکان انجام می شود.
اکوکاردیوگرام قلب جنین معمولاً بین هفته های 18 تا 24 بارداری انجام می شود . اکوکاردیوگرام قلب جنین در همه بارداری ها به طور معمول انجام نمی شود، اما در موارد خاصی که خطر مشکلات قلبی بالاتر است، مانند سابقه خانوادگی، شرایط سلامت مادر، عفونت ها، نتایج آزمایش غیرطبیعی یا سایر ناهنجاری هایی که در سونوگرافی جنین مشاهده می شود، انجام می شود.
به طور خلاصه، تفاوت اصلی بین سونوگرافی بارداری و اکوکاردیوگرافی قلب جنین تمرکز و هدف آنها است. سونوگرافی بارداری یک ارزیابی کلی از رشد و سلامت کلی جنین است، در حالی که اکوکاردیوگرافی جنین به طور خاص قلب جنین را برای تشخیص نقص های مادرزادی قلب و سایر ناهنجاری های قلبی بررسی می کند.
دکتر فرشاد جعفری در کدام بیمارستان بستری می کنند؟
دکتر فرشاد جعفری بیماران خود را در بیمارستان قلب شهید رجایی تهران بستری می کنند. در صورتیکه فرزند شما نیاز به انجام اقدامات تشخیصی، درمان دارویی و درمان با آنژیوگرافی داشته باشد، در بخش داخلی کودکان و اگر نیاز به عمل جراحی قلب داشته باشد در بخش جراحی کودکان بستری می گردد. روزهای آنژیوگرافی آقای دکتر فرشاد جعفری یکشنبه و دوشنبه می باشد و بیماران باید روز قبل بستری شوند تا آزمایشات آنها برای روز آنژیوگرافی آماده شود. هنگام مراجعه به بیمارستان، کلیه مدارک پزشکی (دفترچه بیمه، مدارک قبلی مربوط به بیماری، لیست داروهای مصرفی و…) را همراه داشته باشید. همراه کودک باید خانم باشد. حضور پدر هنگام بستری برای کسب رضایت لازم می باشد. صفحه ” بستری در بیمارستان” را ملاحظه کنید.
والدین عزیز برای پیگیری مشاوره جراحی با دو شماره زیر می توانید تماس بگیرید.
تلفن دفتر گروه جراحی قلب کودکان بیمارستان قلب رجایی :
02123922589
تلفن واحد پذیرش جراحی قلب کودکان بیمارستان قلب رجایی:
02123922884
تلفن بخش مراقبتهای ویژه 1 (PICU1) بیمارستان قلب شهید رجایی:
02123922496 – 02123922499
تلفن بخش مراقبتهای ویژه 2 (PICU2)بیمارستان قلب شهید رجایی:
02123922796 – 02123922910
تلفن بخش مراقبتهای ویژه 3 (PICU3) بیمارستان قلب شهید رجایی:
02123922674 – 02123922675
اگر مشکلی در مراحل بستری فرزند دلبندتان داشتید با این شماره ها تماس بگیرید:
09106635033 – 09034688695
چگونه سلامت قلب فرزندم را از دوران کودکی مراقبت کنم؟
بیماری قلبی یکی از علل اصلی مرگ و ناتوانی در بزرگسالان است، اما می تواند کودکان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. برخی از عوامل خطر بیماری قلبی مانند چاقی، فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت می توانند از دوران کودکی شروع شوند و عواقب طولانی مدت داشته باشند. بنابراین، مهم است که به کودک خود کمک کنید تا عادات سالمی ایجاد کند که از قلب او برای زندگی محافظت می کند. در اینجا چند نکته در مورد نحوه مراقبت از سلامت قلب کودک از دوران کودکی آورده شده است:
• فعالیت بدنی را تشویق کنید. کودکان باید روزانه حداقل یک ساعت ورزش متوسط تا شدید داشته باشند، مانند بازی، دویدن، دوچرخه سواری یا شنا. فعالیت بدنی به جلوگیری از افزایش وزن، کاهش فشار خون، بهبود سطح کلسترول و تقویت عضله قلب کمک می کند. همچنین روحیه، انرژی و عزت نفس را افزایش می دهد. با همراهی فرزندتان در فعالیت های مورد علاقه اش یا امتحان کردن با هم، ورزش را سرگرم کننده و مناسب خانواده کنید.
• یک رژیم غذایی متعادل ارائه دهید. کودکان به غذاهای متنوعی نیاز دارند که دارای چربی اشباع شده، چربی ترانس، سدیم و قندهای افزوده کم و سرشار از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین بدون چربی و چربی های سالم باشد. یک رژیم غذایی متعادل به پیشگیری از چاقی، دیابت و کلسترول بالا کمک می کند و مواد مغذی ضروری را برای رشد و تکامل فراهم می کند. از غذاهای فرآوری شده و فست فودهای پر کالری، چربی و نمک پرهیز کنید. در عوض، بیشتر در خانه آشپزی کنید و فرزندتان را در برنامه ریزی و تهیه وعده های غذایی مشارکت دهید. به آنها بیاموزید که چگونه برچسب های تغذیه را بخوانند و هنگام غذا خوردن در خارج از خانه یا مدرسه انتخاب های هوشمندانه داشته باشند.
• زمان تماشای مدیا را محدود کنید. زمان زیادی که صرف تماشای تلویزیون، بازی های ویدیویی یا استفاده از رایانه می شود می تواند منجر به سبک زندگی بی تحرک و عادات غذایی بد شود. زمان تماشای نمایشگرها همچنین میتواند کیفیت و مدت خواب را که برای سلامت قلب مهم هستند، مختل کند. زمان استفاده از صفحه نمایش را برای کودکان بزرگتر از دو سال به حداکثر دو ساعت در روز محدود کنید و قبل از خواب از نگاه به نمایشگرها اجتناب کنید. زمان تماشای نمایشگر را با زمان فعال یا سایر سرگرمی هایی که ذهن و بدن را تحریک می کند جایگزین کنید.
• از قرار گرفتن در معرض دود تنباکو خودداری کنید. سیگار یکی از قابل پیشگیری ترین علل بیماری قلبی و سایر مشکلات سلامتی است. کودکانی که در معرض دود سیگار والدین هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آسم، عفونت های تنفسی، عفونت گوش و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) هستند. همچنین احتمال اینکه بعداً در زندگی خود شروع به سیگار کشیدن کنند بیشتر است. اگر سیگار می کشید، در اسرع وقت آن را ترک کنید و در اطراف کودک یا در خانه یا ماشین خود سیگار نکشید.
• تشویق به خواب کافی کنید. اطمینان حاصل کنید که کودک شما متناسب با گروه سنی خود به میزان کافی می خوابد. خواب خوب برای سلامت کلی و سلامت قلب ضروری است.
• با پزشک خود مشورت کنید. برخی از کودکان ممکن است بیماری های قلبی ارثی یا مادرزادی داشته باشند که نیاز به مراقبت و نظارت ویژه دارند. اگر سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارید یا اگر فرزندتان علائمی از مشکلات قلبی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، غش یا تپش قلب دارد، فوراً به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما می تواند آزمایشاتی را برای بررسی عملکرد قلب فرزندتان انجام دهد و در صورت نیاز درمان را توصیه کند. همچنین پزشک می تواند به شما توصیه کند که هر چند وقت یکبار فشار خون، کلسترول و سطح قند خون فرزندتان را که شاخص های مهم سلامت قلب هستند، چک کنید.
• الگوی مثبتی برای فرزندتان باشید. با خوب غذا خوردن، ورزش منظم، مدیریت استرس و پرهیز از سیگار به فرزندتان نشان دهید که به سلامت قلب خود اهمیت می دهید. با گنجاندن بازیها در فعالیتهای خانوادگی یا پیادهروی در پارک برای یک شام پیک نیک سالم، سلامت قلب را سرگرمکننده کنید. موفقیت ها را جشن بگیرید و حس مثبت عزت نفس را تقویت کنید.
با پیروی از این نکات می توانید به فرزندتان کمک کنید تا قلب سالمی برای زندگی داشته باشد. به یاد داشته باشید که شما الگوی فرزندتان هستید و اعمال شما بلندتر از کلمات است. با مراقبت از سلامت قلب خود، می توانید به فرزندتان انگیزه دهید که همین کار را انجام دهد. آقای دکتر فرشاد جعفری با شعار ” مراقبت از قلب کودک، ضامن سلامت قلب در بزرگسالی است “ توجه به سلامت قلب در کودکی را در نظر دارند. برای مطالعه بیشتر صفحه ” پایش سلامت قلب” را مشاهده کنید.
شما والدین عزیز به روشهای زیر می توانید برای درمانگاه دکتر فرشاد جعفری نوبت ویزیت حضوری بگیرید:
- اینترنتی از طریق سایت نوبت دهی بیمارستان
- نصب اپلیکیشن نوبت دهی بیمارستان
- شماره گیری تلفن گویای بیمارستان
- حضور اول وقت در درمانگاه و نوبت گرفتن برای همان روز
توجه: در صورتیکه برای نوبت گرفتن مشکلی داشتید، تماس بگیرید و یا در پیام رسانهای رایج می توانید پیام دهید و راهنمایی بگیرید:
09106635033
09034688695
فهرست مطالب
در شبکه های اجتماعی دکتر فرشاد جعفری را دنبال کنید: