سنکوپ چیست؟(syncope)
تعریف سنکوپ:
“سنکوپ” اصطلاح پزشکی برای غش کردن است. پس از غش، کودک به سرعت “به خود می آید” و دوباره خوب است، سنکوپ بسیار رایج است. از هر 3 نفر یک نفر در مقطعی از زندگی به آن مبتلا می شود. در بسیاری از موارد، سنکوپ جای نگرانی ندارد.غش در کودکان، معمولاً بی ضرر است، اما در تعداد کمی از کودکان، به دلیل یک مشکل قلبی یا گاهی اوقات یک مشکل عصبی ایجاد می شود.
چه چیزهایی باعث سنکوپ می شود(علل سنکوپ)؟
شایعترین علت غش در کودکان سندرم وازوواگال(کاهش ناگهانی فشار خون با یا بدون کاهش ضربان قلب) است. سنکوپ زمانی اتفاق می افتد که مغز به طور موقت خون کافی دریافت نمی کند. این حالت سنکوپ «وازوواگال- vasovagal» نامیده میشود. در سنکوپ وازوواگال ، بدن شما واکنشی نشان می دهد که در آن قلب شما آهسته تر می زند یا رگ های خونی شما ناگهان منبسط می شوند (اینها باعث می شوند خون کافی به مغز نرسد). این می تواند در موارد مختلف اتفاق بیفتد.
انواع حالاتی که که باعث ایجاد سنکوپ وازوواگال می شوند:
• استرس ناشی از ترس یا درد (مثلاً به دلیل آسیب دیدگی یا گرفتن خون برای آزمایش)
• ایستادن و بازی کردن برای مدت طولانی مخصوصا در هوای گرم
• واکنش غیرعادی به ادرار کردن، سرفه یا سایر عملکردهای بدن
• گاهی اوقات سنکوپ رفلکس بدون هیچ دلیل مشخصی اتفاق می افتد.
• Save translation
کودکان همچنین می توانند سنکوپی داشته باشند که از نوع وازوواگال نیست. این می تواند به دلیل مشکلات زیر رخ دهد:
• کودکانی که نفس خود را برای مدت طولانی حبس کنند.
• آریتمی(Arrhythmia): قلب به دلیل مشکلاتی در سیستم الکتریکی یا به دلیل عوارض جانبی برخی داروها، نامنظم یا خیلی سریع یا خیلی کند میزند. این حالت می تواند گذرا(برای چند ثانیه یا دقیقه) ایجاد شود. این یک علت نسبتاً نادر سنکوپ است.
• بیماری ساختاری قلب: ممکن است مشکلاتی در عضله قلب یا یک یا چند دریچه قلب وجود داشته باشد. یعنی مشکلی جریان خون را در قلب مسدود یا ضعیف می کند. این می تواند در کودکانی اتفاق بیفتد که دارای شرایطی به نام «تنگی دریچه آئورت» یا «کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک» (بیماری عضله قلب) هستند. التهاب عضله قلب به نام میوکاردیت نیز می تواند باعث غش شود.
• افت فشار خون ارتواستاتیک(Orthostatic hypotension ): فشار خون کودک شما هنگام ایستادن یا نشستن کاهش می یابد. این ممکن است اتفاق بیفتد اگر شما: • آب کافی ننوشید • داروهای خاصی مصرف کنید که باعث کاهش فشار خون شما می شود • خون زیادی از دست بدهید • یک بیماری پزشکی دارید که بر فشار خون شما تأثیر می گذارد.
آیا سنکوپ خطرناک است؟
در بسیاری از موارد خطرناک نیست. اما اگر هنگام بیهوشی، زمین بخورید و باعث آسیب شما شود، می تواند خطرناک باشد.
آیا باید پزشک کودک من را ویزیت کند؟
بله. هر کسی که غش می کند باید به پزشک مراجعه کند. اکثر موارد سنکوپ جدی نیستند. ولی در برخی موارد، سنکوپ ناشی از یک بیماری جدی پزشکی است که باید درمان شود. دانستن علت غش کردن، می تواند به شما در جلوگیری از تکرار آن کمک کند. به پزشک کودک خود بگویید که قبل، حین و بعد از غش چه اتفاقی افتاده است. اگر زمانی که کودک شما بیهوش میشود، شما همراه او بودید، اطلاعات خوبی از اتفاق می توانید به پزشک بدهید. اطلاعات زیر مفید است:
● قبل از غش چه کار می کرد؟
● قبل از غش چه احساسی داشت؟
● چه مدت از هوش رفت؟
● آیا سابقه غش در گذشته دارد؟
● فهرستی از داروهایی که مصرف می کند.
● هر گونه شرایط پزشکی که ممکن است داشته باشد.
پزشک چند سوال از شما می پرسد و یک معاینه انجام می دهد:
فشار خون و ضربان قلب شما را هنگام دراز کشیدن، نشستن یا ایستادن بررسی کند.
به صدای قلب گوش دهد تا بررسی کند که آیا مشکلی در دریچه های قلب یا عضله قلب شما وجود دارد یا خیر.
Save translation
آیا کودکم به آزمایشات نیاز خواهد داشت؟
بله. تشخیص سنکوپ در کودکان به علت اصلی و شدت علائم بستگی دارد. برخی از آزمایشاتی که ممکن است برای کشف علت سنکوپ انجام شود عبارتند از:
1. الکتروکاردیوگرام (ECG): آزمایشی که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکند و ریتمهای غیرطبیعی یا نشانههای آسیب قلبی را نشان میدهد. این می تواند نشان دهد که الگوی ضربان قلب غیر طبیعی است یا خیر.
2. معاینه قلب: به صدای قلب کودک شما گوش دهد تا بررسی کند که آیا مشکلی در دریچه های قلب یا عضله قلب وجود دارد یا خیر
3. تست میز شیب دار(Tilt table test): آزمایشی که چگونگی تغییر فشار خون و ضربان قلب را هنگامی که فرد از حالت دراز کشیدن صاف به حالت ایستاده کج می شود، اندازه گیری می کند. این می تواند به تشخیص سنکوپ وازوواگال یا افت فشار خون ارتواستاتیک کمک کند.
4. اکوکاردیوگرام (که “اکو” نیز نامیده می شود): این آزمایش از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از قلب استفاده می کند . این به پزشکان اجازه میدهد تا دیوارهها و حفرههای قلب را اندازهگیری کنند، ببینند قلب چگونه پمپاژ میکند و نحوه عملکرد دریچههای قلب را بررسی کنند.
5. ماساژ سینوس کاروتید – برای این آزمایش، پزشک در حالی که نوار قلب کودک شما را تماشا می کند، رگ خونی گردن کودک شما را فشار می دهد . این می تواند نشان دهد که آیا رگ خونی کودک شما بیش از حد به فشار حساس است یا خیر.
6. مانیتور قلب خانگی(Holter monitor): برای بررسی ضربان قلب در خانه، ممکن است دستگاه کوچکی را به کودک شما متصل کنند. دستگاه تمام ضربان های قلب شما را برای یک یا دو روز ثبت می کند. همچنین یک نوع از این دستگاه وجود دارد که می توانید آن را به شکل یک چسب چسبنده که روی سینه کودک شما قرار می گیرد استفاده کنید. نیازی به سیم یا بسته باتری جداگانه ندارد. شما این پچ را تا 14 روز استفاده می کنید.
در صورتیکه پزشک به تشنج در کودک شما شک کند، شما را به فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان ارجاع خواهد داد.
آیا می توان از سنکوپ جلوگیری کرد؟
ممکن است بتوانید احتمال غش مجدد را کاهش دهید اگر
بدانید چه چیزی باعث سنکوپ کودک شما می شود:
• اگر فعالیت یا شرایطی باعث سنکوپ می شود، می توانید سعی کنید از آن اجتناب کند.
• اگر دارویی باعث سنکوپ شود، پزشک می تواند به شما کمک کند تا جایگزین را پیدا کنید.
• اگر عارضه قلبی باعث سنکوپ شده است، پزشک می تواند درمان آن را به شما بگوید.
• به کودک خود آموزش دهید ، زمانی که احساس می کند ممکن است غش کند، دراز بکشد و پاهای خود را بالا ببرد.
سنکوپ چگونه درمان می شود؟
این بستگی به این دارد که چه چیزی باعث سنکوپ کودک شما شده است. در بسیاری از موارد، درمان اصلی اجتناب از موقعیت هایی است که باعث سنکوپ می شوند.
در موارد کمتر رایج، ممکن است به درمان دیگری نیاز باشد. برای مثال، اگر قلب کودک شما خیلی آهسته میزند و این باعث سنکوپ میشود، ممکن است به ضربانساز نیاز داشته باشد. ضربان ساز دستگاهی است که زیر پوست شما قرار می گیرد. سیم های نازک آنها را به قلب کودک شما متصل می شود. آنها به ضربان قلب با سرعت طبیعی یا الگوی منظم کمک می کنند.
بدون دیدگاه