بلوک قلبی در کودکان(Heart block in children)

برای اینکه عضلات قلب بتوانند به طور منظم منقبض شوند و خون را به داخل رگ ها پمپ کنند باید جریان الکتریکی در طول عضلات قلب حرکت کند.

بلوک قلبی در کودکان چیست؟

بلوک قلبی زمانی اتفاق می‌افتد که سیگنال‌های الکتریکی که از گره سینوسی (ضربان ساز طبیعی قلب) منشأ می‌گیرند، یا به تأخیر می‌افتند یا به طور کامل از رسیدن به بطن‌ها (حفره‌های پایینی قلب) باز می مانند. این می تواند بر ضربان قلب و ریتم کودک تأثیر بگذارد. بلوک قلبی در کودکان می تواند خفیف یا جدی باشد. انواع خفیف بلوک قلبی می تواند باعث شود تعداد ضربان قلب کودک آهسته تر از حد طبیعی شود. انواع جدی تر می تواند باعث شود ضربان قلب کودک به طور خطرناکی پایین بیاید. بدون درمان اورژانسی، نوع بلوک قلبی جدی می تواند کشنده باشد.

علت بلوک قلب در کودکان چیست؟
بلوک قلبی در کودکان انواع و علل مختلفی دارد. به طور معمول، قلب دارای یک سیستم الکتریکی داخلی است که باعث فعالیت و تپش آن می شود. بلوک قلبی زمانی اتفاق می‌افتد که سیگنال الکتریکی از قسمت بالایی قلب به قسمت پایینی کند یا مسدود شود. این باعث می شود ضربان قلب کندتر از حد طبیعی باشد. در نتیجه عملکرد انقباضی و پمپی قلب مختل می شود. بلوک قلبی می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
1. مشکل قلبی که قبل از تولد کودک رخ داده است. این مشکلات قلبی “نقص مادرزادی قلب” نامیده می شود. مادرزادی به معنای وضعیتی است که فرد با آن متولد می شود.
2. یک بیماری خودایمنی به نام “لوپوس نوزادی” ، زمانی رخ می دهد که مادر دارای نوع خاصی از آنتی بادی ها (پروتئین های موجود در خون) باشد که در بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک رخ می دهد.این آنتی بادی ها به نوزاد منتقل می شوند.
3. بلوک قلبی ممکن است پس از عمل جراحی برای درمان یک نقص مادرزادی قلبی رخ دهد.
4. سایر کودکان ممکن است بعداً در زندگی دچار بلوک قلبی شوند (به این بلوک قلبی اکتسابی می گویند). این می تواند به دلیل بیماری هایی مانند میوکاردیت، که باعث ایجاد آسیب به بافت قلب می شود، رخ دهد.

انواع بلوک قلبی چه هستند؟
سه نوع اصلی بلوک قلبی وجود دارد: درجه یک، درجه دوم و درجه سه.
1. بلوک قلبی درجه یک: در این نوع، همه سیگنال‌هایی که از گره سینوسی منشأ می‌گیرند به سمت بطن‌ها می‌روند، اما زمان عبور این ضربان‌ها از گره دهلیزی-بطنی به طور مداوم طولانی تر از حد معمول است.
2. بلوک قلبی درجه دو: در این نوع، تاخیر در رسیدن تکانه الکتریکی به بطن ها وجود دارد. ممکن است ضربان قلب نادیده گرفته شود و ضربان قلب کندتر از حد معمول باشد.
3. بلوک قلبی درجه سوم: به آن بلوک کامل قلب نیز می گویند. در این نوع، هیچ یک از سیگنال هایی که از گره سینوسی منشأ می گیرند به بطن ها نمی رسند. تنها دلیلی که فرد می تواند زنده بماند این است که یک ضربان ساز طبیعی دیگر در بطن ها فعال می شود.

علائم بلوک قلبی چیست؟
علائم به نوع بلوک قلبی کودک شما بستگی دارد. سه نوع بلوک قلبی وجود دارد:
1- بلوک درجه اول: این خفیف ترین نوع بلوک قلبی است. اغلب کودکان مبتلا به این نوع، هیچ علامتی ندارند.
2- بلوک درجه دوم : این نوع از درجه یک جدی تر است. کودکان مبتلا به بلوک قلبی درجه دوم ممکن است علائمی داشته باشند یا نداشته باشند. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
• غش کردن
• احساس سرگیجه داشتن
• احساس خستگی
3- بلوک درجه سوم (که بلوک قلبی “کامل” نیز نامیده می شود): این جدی ترین نوع بلوک قلبی است. می تواند همان علائم درجه دوم را ایجاد کند، اما شدیدتر خواهد بود. اگر بلوک قلبی درجه سوم درمان نشود، می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

آیا فرزند من به آزمایش نیاز دارد؟
بله. فرزند شما یک یا بیشتر از این آزمایش ها را انجام خواهد داد:
• الکتروکاردیوگرام (ECG): این آزمایش فعالیت الکتریکی قلب را اندازه گیری می کند.
• هولتر مانیتورینگ: این دستگاه کوچک و قابل حملی است که به کودک وصل می شود و تمام فعالیت الکتریکی قلب را طی یک یا دو روز ثبت می کند.
• اکوکاردیوگرام : این آزمایش از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از قلب هنگام تپش استفاده می کند. اگر کودک شما سابقه غش کردن داشته باشد، یا اگر آزمایش ECG یا هولتر غیر طبیعی باشد، ممکن است از آن استفاده شود. بررسی می کند که آیا مشکلات ساختاری قلب (نقایص مادرزادی قلب) وجود دارد یا خیر و بررسی می کند که قلب چقدر خوب پمپاژ می کند.

بلوک قلبی چگونه درمان می شود؟
درمان بستگی به نوع بلوک قلبی کودک شما و علائم آن دارد. اغلب کودکانی که دچار بلوک قلبی درجه یک هستند نیازی به درمان ندارند.
اما کودکانی که بلوک قلبی درجه سه دارند و برخی که دارای بلوک قلبی درجه دو هستند نیاز به ضربان ساز دارند. ضربان ساز دستگاهی است که زیر پوست نزدیک قلب کار گذاشته می شود. سیگنال های الکتریکی را به قلب می فرستد و به ضربان طبیعی آن کمک می کند.

دریافت نوبت از دکتر فرشاد جعفری

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *