نقص دیواره بین بطنی -VSD
وجود سوراخ در دیواره بین دو بطن چپ و راست قلب را، نقص دیواره بین بطنی می گویند که می تواند بسیار کوچک و یا بزرگ باشد این یکی از شایع ترین بیماری های قلبی مادرزادی در کودکان می باشد.
علت بیماری:
علت آن در بیشتر کودکان ناشناخته است اما ژنتیک نقش مهمی را در ابتلا به این بیماری ایفا می کند.
تاثیر بیماری بر عملکرد قلب:
در حالت طبیعی بطن چپ قلب، خون دارای اکسیژن را به اندام های بدن می رساند و بطن راست قلب هم خون بدون اکسیژن را برای تصفیه شدن به ریه ها می فرستد. وقتی که یک سوراخ در دیواره بین بطنی وجود داشته باشد، خون از بطن چپ به دلیل فشار خون بیشتر از سوراخ عبور کرده و وارد بطن راست شده و در نتیجه حجم خون داخل بطن راست بیشتر از گنجایش آن شده و باید خون بیشتری را در هر بار ضربان قلب به داخل شریان ریوی پمپ کند و این یعنی کار بطن راست افزایش می یابد.
هر چقدر این سوراخ بزرگتر باشد حجم بیشتری از خون وارد بطن راست و ریه ها می شود و باعث بزرگ شدن بطن چپ و افزایش فشار خون شریان ریوی می شود.
تظاهرات بالینی:
اگر سوراخ بین بطنی کوچک باشد علائم مشخصی به جز صدای اضافی در سمع قلب وجود نخواهد داشت .
اگر سوراخ بزرگ باشد علایم زیر می توانند بروز کنند:
- تنفس کودک سریع و سخت تر از حالت طبیعی میشود.
- تعریق و خستگی در زمان خوردن شیر یا بازی کردن
- اختلال در تغذیه نوزاد و به دنبال آن اختلال در رشد و وزن گیری
راه درمان:
در صورتی که سوراخ کوچک باشد کار قلب و ریه را سخت تر نمی کند و به جراحی نیازی نیست و در این موارد، اغلب سوراخ خود به خود بسته می شود. این بیماران نیاز به درمان دارویی هم ندارند.
بستن سوراخ با جراحی : زمانی که سوراخ بزرگ باشد ممکن است نیاز به جراحی باز قلب و بستن سوراخ بین بطنی باشد. شیر خواران با علائم شدید این بیماری باید در کوتاه ترین زمان و اولین فرصت تحت عمل جراحی قرار بگیرند. میتوان موقت از درمان دارویی برای کمک به کاهش علائم استفاده کرد، اما داروها نمیتوانند نقص دیواره بین بطنی و همچنین آسیب شریان ریوی را درمان کنند. معمولاً یک بافت مصنوعی و یا از جنس پریکارد (لایه خارجی قلب) در محل سوراخ گذاشته و سوراخ بسته میشود. گاه ممکن است به دلایلی امکان بستن سوراخ در سن پایین نباشد، لذا یک عمل موقت به صورت تنگ کردن شریان ریوی، به منظور جلوگیری از ورود زیاد خون به ریه ها انجام می گردد تا در آینده عمل اصلی بستن سوراخ انجام شود.
بستن سوراخ با آنژیوگرافی :
در موارد زیادی سوراخ بین بطنی را می توان از طریق آنژیوگرافی و بدون نیاز به عمل جراحی بست. وسایل متفاوت در اندازه های مختلف برای این منظوروجود دارد.در این روش از طریق عروق ناحیه کشاله ران، کاتترها به محل سوراخ هدایت می شود و سپس وسیله ای نازک توری مانند در محل سوراخ قرار داده می شود. آقای دکتر فرشاد جعفری، بستن سوراخ بین بطنی را در بخش آنژیوگرافی بیمارستان قلب شهید رجایی تهران انجام می دهند.
بدون دیدگاه