جراحی قلب کودکان

جراحی قلب در کودکان یک رشته تخصصی پزشکی است که شامل انواع روش های جراحی برای درمان بیماری های قلبی مادرزادی یا اکتسابی در اطفال می شود. این روش ها، توسط جراحان بسیار آموزش دیده قلب کودکان با همکاری یک تیم چند رشته ای متشکل از متخصصان قلب کودکان، متخصصان بیهوشی، پرستاران و سایر متخصصان انجام می شود.
دکتر فرشاد جعفری با جراحان زبردست، با تجربه  و دلسوزی همکاری می کنند که در بیمارستان قلب شهید رجایی سخت ترین اعمال جراحی قلب کودکان را انجام می دهند. بزرگترین بخش جراحی و بخش مراقبتهای ویژه مخصوص کودکان، در بیمارستان قلب شهید رجایی تهران وجود دارد.
جراحی قلب کودکان رشته ای است که علم، هنر و انسانیت را در هم آمیخته است. جراحی قلب می تواند باعث بهبود کیفیت زندگی و بقای کودکان مبتلا به مشکلات قلبی شود. با این حال، این مداخلات درمانی، خطرات و عوارضی را به همراه دارند. بنابراین، برای والدین و مراقبان مهم است که بدانند جراحی قلب شامل چه مواردی است، چگونه برای آن آماده شوند و بعد از آن چه انتظاراتی داشته باشند.

والدین عزیز برای  مشاوره آنلاین با دکتر فرشاد جعفری، حتی در روزهای تعطیل، با این شماره ها تماس بگیرید تا برای شما وقت ویزیت آنلاین هماهنگ کنند:
09106635033 – 09034688695
برای مشاوره آنلاین و نسخه الکترونیک، کد ملی فرزندتان و یک شماره موبایل به منشی بدهید.

روند پذیرش و جراحی  قلب کودکان در بیمارستان رجایی تهران

در ابتدا باید تشخیص بیماری قلبی با روشهای تصویربرداری مثل اکوکاردیوگرافی، سی تی آنژیو یا آنژیوگرافی تایید گردد. بعضی از این موارد به صورت سرپایی در درمانگاه و بعضی پس از بستری در بیمارستان، توسط دکتر فرشاد جعفری انجام می گردد. مشاوره جراحی توسط دکتر فرشاد جعفری برای یکی از جراحان خوب بیمارستان قلب شهید رجایی نوشته می شود. مشاوره به دفتر گروه جراحی ارسال می شود. جراح محترم پس از مطالعه برگه مشاوره و بررسی مدارک بیمار، او را در لیست عمل های جراحی خود قرار می دهد. بیمار با هماهنگی واحد پذیرش جراحی نوبت بستری اخذ نموده و در بخش جراحی بستری می گردد. در زمان شیوع  کرونا انجام تست ابتلا به کرونا برای کودک و مادر، قبل از بستری در بخش جراحی لازم است. جراح محترم در مورد نوع عمل جراحی و خطرات آن با والدین عزیز صحبت می کند. کودک دلبند شما تا زمان جراحی در سرویس دکتر فرشاد جعفری بستری می شود تا آزمایشات اولیه و مشاوره بیهوشی هم انجام گردد.

تلفن بخش جراحی قلب کودکان بیمارستان قلب شهید رجایی : 02123922518 – 02123922517

تلفن دفتر گروه جراحی قلب کودکان بیمارستان قلب رجایی : 02123922589

تلفن واحد پذیرش جراحی قلب کودکان بیمارستان قلب رجایی : 02123922884

وقتی بیمار تحت عمل جراحی قرار گرفت به بخش مراقبتهای ویژه کودکان(PICU) منتقل می شود. بخش مراقبت ویژه یک و دو مخصوص مراقبت از کودکان پس از عمل جراحی قلب می باشند. دوره حساس مراقبت در بخش ویژه که طی شد بیمار مجدد به بخش جراحی منتقل و تحت نظر دکتر فرشاد جعفری قرار می گیرد. در صورتیکه آزمایشات و اکوکاردیوگرافی خوب باشد فرزند دلبند شما مرخص می شود و معمولا دو تا سه هفته بعد باید به درمانگاه دکتر فرشاد جعفری مراجعه کند.

تلفن بخش مراقبتهای ویژه 1 (PICU1) بیمارستان قلب شهید رجایی : 02123922496 – 02123922499

تلفن بخش مراقبتهای ویژه 2 (PICU2) بیمارستان قلب شهید رجایی : 02123922796 – 02123922910

انواع شایع جراحی های قلب در کودکان

کودکان ممکن است به دلایل مختلف نیاز به جراحی قلب داشته باشند. شایع ترین علت جراحی قلب در کودکان، بیماریهای مادرزادی قلب می باشد که باعث نقص در ساختمان های قلب از جمله دریچه ها، دیوارها و رگهای قلب شده است. بسته به نوع بیماری و سن کودک، انواع مختلفی از جراحی قلب وجود دارد که می توان بر روی کودکان انجام داد. در قسمت مقالات در مورد بعضی از این بیماریها و درمانشان بیشتر بدانید.  برخی از رایج ترین انواع عبارتند از:

  1. بستن سوراخ دیواره بین دهلیزی (ASD): این جراحی برای ترمیم سوراخ در دیواره (سپتوم) بین حفره های فوقانی قلب (دهلیز) انجام می شود.
  2. بستن سوراخ دیواره بین بطنی (VSD): این جراحی مانند بستن ASD برای ترمیم سوراخ در سپتوم بین حفره‌های پایینی قلب (بطن‌ها)  انجام می‌شود.
  3. بستن مجرای شریانی باز (PDA): این شامل بستن یک رگ خونی باز (داکتوس شریانی) است که به طور معمول شریان ریوی را به آئورت متصل می کند.
  4. ترمیم کوآرکتاسیون آئورت(CoA): کوآرکتاسیون به معنای باریک شدن آئورت است و جراحی برای گشاد کردن بخش تنگ شده و بازگرداندن جریان خون طبیعی انجام می شود.
  5. ترمیم تترالوژی فالوت: این یک نقص مادرزادی پیچیده قلبی است که شامل چندین ناهنجاری است و برای اصلاح همه نقایص و بهبود جریان خون ریوی به جراحی نیاز است.
  6. روش گلن و فونتان: این جراحی در شرایط خاص قلبی مادرزادی که تنها یک بطن عملکردی وجود دارد انجام می شود. این روش جریان خون را تغییر جهت می دهد تا بتواند بدون عبور از قلب به ریه ها برسد.
  7. ترمیم یا تعویض دریچه آئورت: برخی از کودکان ممکن است ناهنجاری هایی در دریچه آئورت داشته باشند و ممکن است برای ترمیم یا تعویض آن نیاز به جراحی باشد.
  8. تعمیر یا تعویض دریچه ریوی: مانند مشکلات دریچه آئورت، ناهنجاری های دریچه ریوی ممکن است نیاز به مداخله جراحی داشته باشد.
  9. عمل سوئیچ شریانی: این اغلب برای تصحیح جابجایی شریان های بزرگ انجام می شود. وضعیتی که در آن ،موقعیت شریان ریوی و آئورت تغییر می کند.
  10. شانت ها: برخی از کودکان دارای نقایص قلبی هستند که بر جریان خون به ریه ها یا بدن تأثیر می گذارد. شانت ها جراحی هایی هستند که برای افزایش یا تغییر جریان خون به ریه ها یا بدن، ارتباطی بین رگ های خونی ایجاد می کنند.
  11. روش نوروود: این بخشی از یک جراحی مرحله‌ای برای سندرم هیپوپلاستیک قلب چپ است که در آن سمت چپ قلب توسعه نیافته است. روش نوروود اولین مرحله از یک سری جراحی ها برای تغییر مسیر جریان خون است.
  12. پیوند قلب

ویزیت حضوری دکتر فرشاد جعفری در درمانگاه بیمارستان قلب شهید رجایی تهران انجام می شود.

شنبهبعدا ز ظهر12-16
یکشنبهبعد از ظهر12-16
چهارشنبهصبح8-12

چگونه فرزندم را برای جراحی قلب آماده کنم؟

آماده سازی کودک برای جراحی قلب می تواند یک فرآیند چالش برانگیز و احساسی باشد. جراحی قلب یک عمل بزرگ است که می تواند تاثیر قابل توجهی بر سلامت جسمی و روحی کودک شما داشته باشد. با این حال، با آمادگی و حمایت مناسب، می توانید به فرزندتان کمک کنید تا با این تجربه چالش برانگیز کنار بیاید و به بهبودی موفقیت آمیزی دست یابد. در اینجا به چند نکته در مورد نحوه آماده سازی کودک برای جراحی قلب اشاره می کنیم :

  • تا جایی که می توانید در مورد وضعیت قلبی فرزندتان و جراحی مورد نیاز او بیاموزید. هر گونه سوالی که ممکن است در مورد تشخیص، برنامه درمانی، مزایا، خطرات و عوارض احتمالی جراحی داشته باشید، از دکتر فرشاد جعفری و جراح قلب فرزندتان بپرسید. در اینترنت منابع زیادی برای مطالعه وجود دارد ولی ممکن است باعث سردرگمی و اضطراب شما شود. پس توصیه می کنیم بیشتر از پزشک خود سوال کنید.
  • با فرزندتان صادقانه و صریح در مورد وضعیت قلب او و عمل جراحی صحبت کنید. از زبان ساده و متناسب با سن کودکتان استفاده کنید. توضیح دهید که چرا آنها به جراحی نیاز دارند، در حین و بعد از جراحی چه اتفاقی خواهد افتاد و چه احساسی خواهند داشت. از دادن اطلاعات بیش از حد یا خیلی کم خودداری کنید، زیرا ممکن است کودک شما را گیج یا بترساند.
  • فرزندتان را تشویق کنید تا احساسات و نگرانی های خود را بیان کند و به او اطمینان دهید که در طول این فرآیند از او حمایت خواهید کرد.
  • کودک خود را برای محیط بیمارستان و اقدامات پزشکی که تحت آن قرار خواهد گرفت، آماده کنید. می‌توانید تصاویر یا فیلم‌هایی از بیمارستان، اتاق عمل، بخش مراقبت‌های ویژه (ICU) و تجهیزاتی که او خواهند دید به فرزندتان نشان دهید. همچنین می‌توانید از عروسک‌ها، حیوانات عروسکی یا کیت‌های بازی پزشکی برای نشان دادن آنچه قبل، حین و بعد از جراحی اتفاق می‌افتد استفاده کنید.
  • در حین و بعد از عمل از کودک خود حمایت عاطفی و فیزیکی کنید. هنگام صحبت با فرزندتان و تیم پزشکی آرام و مثبت باشید. حضور داشته باشید و به نیازها و ترجیحات فرزندتان توجه کنید. دست فرزندتان را بگیرید یا در صورت امکان او را در آغوش بگیرید. آنها را به خاطر شجاعت و همکاری آنها تحسین کنید. با استفاده از تکنیک‌های حواس‌پرتی، روش‌های تمدد اعصاب یا شوخ طبعی به آن‌ها کمک کنید تا با درد، ناراحتی، کسالت یا ناامیدی کنار بیایند.
  • مواظب خود باشید و در صورت نیاز به دنبال کمک باشید. آماده شدن برای جراحی قلب فرزندتان می تواند برای شما به عنوان والدین یا مراقب، استرس زا و خسته کننده باشد. مهم است که با تغذیه خوب، خواب کافی، ورزش منظم و آرامش در صورت امکان از سلامت جسمی و روانی خود مراقبت کنید. همچنین می توانید از خانواده، دوستان یا سایر والدین ، که تجربه مشابهی را پشت سر گذاشته اند، کمک بگیرید.

مشاوره آنلاین می تواند مکمل ویزیت حضوری باشد و دسترسی، راحتی و رضایت بیشتری را برای شما فراهم کند.
روزهای تعطیل که به پزشک حضوری دسترسی ندارید به راحتی با مشاوره آنلاین نگرانی خود را برطرف کنید:
با این شماره ها وقت ویزیت آنلاین خود را هماهنگ کنند:
09106635033 – 09034688695

نکات لازم قبل از جراحی قلب کودک

ارزیابی دقیق قبل از عمل، از جمله مطالعات تصویربرداری و کاتتریزاسیون قلبی، برای برنامه ریزی موثر جراحی ضروری است. قبل از جراحی قلب، کودک شما تحت چندین آزمایش و ارزیابی قرار می گیرد تا واجد شرایط بودن و آمادگی او برای این عمل مشخص شود. اینها ممکن است شامل آزمایش خون، اشعه ایکس قفسه سینه، الکتروکاردیوگرام (ECG)، اکوکاردیوگرام، کاتتریزاسیون قلبی و موارد دیگر از جمله تست کرونا باشد. شما همچنین با متخصص قلب، جراح قلب، متخصص بیهوشی و سایر اعضای تیم درمان ملاقات خواهید کرد. به نکات زیر دقت کنید:

  • دستورالعمل های تیم پزشکی خود را در مورد خوردن، آشامیدن، حمام کردن، داروها، ایمن سازی و سایر آماده سازی ها برای جراحی دنبال کنید.
  • تیم بیهوشی کودک را قبل از جراحی ارزیابی می کند تا مناسب ترین طرح بیهوشی را تعیین کند و هرگونه نگرانی مربوط به بیهوشی را برطرف کند.
  • کودک خود را از افرادی که بیمار هستند یا تب دارند دور نگه دارید، زیرا ممکن است خطر عفونت را افزایش دهد و جراحی را به تاخیر بیندازد.
  • در صورتیکه فرزندتان سرماخوردگی و سرفه دارد، نوبت جراحی را با هماهنگی واحد پذیرش جراحی به تاخیر اندازید.
  • در زمان همه گیری کرونا، قبل از بستری ، تست کرونای منفی در کودک و مادر لازم است.
  • برای خود و فرزندتان وسایلی که باعث می شود در بیمارستان احساس راحتی بیشتری داشته باشند، مانند اسباب بازی های مورد علاقه، کتاب، بازی، موسیقی، پتو، بالش یا لباس بیاورید.
  • در بخش جراحی کودکان، تنها یک خانم می تواند به عنوان همراه حضور داشته باشد.
  • حدود یک ماه قبل از عمل جراحی واکسنی تزریق نشود تا اثر ایمنی زایی واکسن در اثر تزریق خون یا داروها از بین نرود.

مراقبت های لازم پس از عمل جراحی قلب کودک

هنگامی که برای کودک شما جراحی قلب انجام شد و کودک از بخش مراقبتهای ویژه به بخش جراحی کودکان منتقل شد چند روز تحت نظر دکتر فرشاد جعفری و مراقبتهای پرستاری خواهد بود. در اینجا نکاتی را برای شما والدین عزیز بیان می کنیم تا بتوانید خودتان مراقب فرزندتان در بخش و سپس در خانه باشید:

  • بی اشتهایی و تهوع جزء علائم معمول بعد از جراحی قلب باز می باشد که عموماً در عرض یک تا دو هفته بعد بهبود می یابد. استفاده از لیموترش یا آبنبات هاي ترش میتواند در رفع این حالت کمک کننده باشد. بهتر است در ماه اول از مواد غذایی حاوي ویتامینها مثل ویتامین سی و پروتئین ها جهت تسریع بهبود زخم استفاده کنید.
  • در صورت ابتلاي کودك به یبوست استفاده از میوه، سبزي، کاهو و غذاهاي پر فیبر به همراه مایعات کافی می تواند کمک کننده باشد. استفاده از غذاهاي کم چرب و کم نمک توصیه می شود.
  • در کودکان سنین مدرسه و بزرگتر بعد از ترخیص بچه ها را تشویق به راه رفتن و فعالیت کنید اما تاکید کنید هر زمان احساس خستگی و تنگی نفس کردند استراحت کنند. حداقل به مدت دو ماه از بازي ها و فعالیتهایی که سبب ضربه خوردن به قفسه سینه می شوند اجتناب کنند. سعی شود حتی الامکان به مدت شش هفته از بالا بردن دستها بیشتر از حد شانه ها و بلند کردن اجسام بالاي 4 کیلوگرم پرهیز شود.
  • بازگشت به مدرسه بسته به نوع عمل جراحی از دو تا شش هفته بعد امکان پذیر می باشد.
  • کودکانی که سابقه فشار خون ریوی بالا دارند، بهتر است از هواپیما استفاده نشود.
  • زخم قفسه سینه باید خشک و تمیز نگهداشته شود . ناحیه زخم را روزانه کنترل و بهداشت را رعایت کنید. زخم کودک نیاز به پانسمان، بتادین، سرم و یا هر چیز دیگري ندارد. از مالیدن لوسیون ها یا پمادهاي مختلف روي زخم خودداري کنید.
  • از پوشیدن لباسهاي تنگ و جنس نایلونی به کودکتان تا زمان بهبود کامل زخم خودداري کنید.
  • استحمام روزانه با آب ولرم و شامپو بچه جهت بهداشت و بهبود ناحیه زخم سودمند خواهد بود. از جریان مستقیم آب دوش روي محل زخم خودداري کرده و آن را پس از استحمام خشک کنید. از کشیدن لیف روي زخمها و استفاده از وان حداقل به مدت 3 ماه خودداري کنید.
  • واکسناسیون بعد از عمل جراحی، به دلیل تزریق خون و داروها ، حداقل باید با سه ماه تاخیر تزریق شود. در ویزیتهای درمانگاه در این مورد از دکتر فرشاد جعفری راهنمایی بگیرید.
  • جهت پیشگیري از عفونت قلبی رعایت بهداشت خوب دهان و دندان و ویزیتهاي منظم دندانپزشکی موثر می باشد. درمانهای دندانی غیر اورژانس را 6 ماه به تاخیر اندازید. در صورتیکه فرزندتان نیاز به اقدامات دندانپزشکی داشت، باید قبل از آن انتی بیوتیک مصرف کند.
  • در صورت مشاهده قرمزي، التهاب، گرمی یا ترشح از محل زخم جراحی (برش جراحی)، افزایش دماي بدن بیش از 38 درجه دوبار در روز طی 24 ساعت، تنگی نفس، ایجاد درد خنجري در قفسه سینه هنگام تنفس عمیق حتماً به پزشک خود یا اورژانس بیمارستان مراجعه کنید.
  • هرگونه تغییر ناگهانی و واضح در تعداد ضربان قلب یا ریتم آن، تنفس تند و سخت، تعریق بیش از اندازه، خواب آلودگی شدید، عدم توانایی در شیر خوردن یا بی اشتهایی شدید در چندین وعده غذایی متوالی، تهوع و استفراغ جهنده مکرر، ورم شدید در سر و صورت یا تمام بدن، کاهش حجم ادرار، تحریک پذیري شدید کودك باید او را به درمانگاه یا اورژانس بیاورید.
  • داروهاي فرزند شما طبق آخرین نسخه دکتر فرشاد جعفری هنگام ترخیص مشخص می شود. قبل از ترك بخش داروها را با پرستار کودك خود چک و نحوه مصرف و سوالات خود را بپرسید. حتماً به توصیه هاي پرستاري در مورد مقدار و نحوه مصرف و آماده سازي دارو توجه کافی کنید.
  • در بیمارانی که وارفارین مصرف می کنند،دریافت و مطالعه کتابچه وارفارین ضروري است. این کتابچه را از قسمت “فایل های آموزشی متنی” دانلود کنید.
  • نوبت مراجعه بعدي توسط دکتر فرشاد جعفری 2 تا 4 هفته بعد از ترخیص فرزند دلبندتان می باشد.

خطرات جراحی قلب چیست؟

جراحی قلب کودکان پیامدهای مثبت بسیاری برای کودکان مبتلا به نقص قلبی دارد. از جمله این پیامدهای مثبت به بهبود کیفیت زندگی، افزایش نرخ بقا و کاهش علائم قلبی تنفسی می توان اشاره کرد. پیشرفت‌ها در فناوری پزشکی، تصویربرداری و تکنیک‌های جراحی به طور قابل‌توجهی نتایج جراحی قلب کودکان را بهبود بخشیده است. با این حال، برخی از خطرات و چالش‌های بالقوه مرتبط با جراحی قلب کودکان، مانند خونریزی، عفونت، سکته، آریتمی، اختلال عملکرد دریچه، نارسایی قلبی و نیاز به عمل مجدد نیز وجود دارد. عوارض ممکن است در حین خود جراحی یا پس از آن در اوایل دوره بعد از عمل رخ دهد. خطرات از کودکی به کودک دیگر متفاوت است و به عوامل زیادی از جمله  سن کودک، ماهیت نقص قلبی آنها ،سلامتی بقیه ارگانهای بدن ونوع و وسعت جراحی مورد نیازبستگی دارد. معمولاً خطر مرگ برای نقص های ساده حدود 1٪ است (1 در 100) اما برای نقص های پیچیده تر خطرات می تواند بیشتر باشد. برخی از عوارضی که ممکن است رخ دهد:

  • خونریزی در اطراف ناحیه جراحی که نیاز به تزریق خون یا حتی عمل مجدد دارد .
  • عفونت های محل جراحی، ریه ها و جریان خون
  • جمع شدن مایع در قفسه سینه یا اطراف قلب که نیاز به درن دارد.
  • عملکرد ضعیف قلب
  • آسیب به دریچه های قلب
  • آسیب به سیستم هدایت الکتریکی قلب که ممکن است نیاز به قرار دادن یک ضربان ساز دائمی داشته باشد .
  • نارسایی کلیه
  • آسیب مغزی
    درک این نکته مهم است که این عوارض نادر هستند و اکثر کودکانی که تحت عمل جراحی قلب قرار می‌گیرند، نتیجه موفقیت‌آمیز و کیفیت زندگی خوبی دارند. با این حال، شما باید از خطرات احتمالی آگاه باشید و قبل از دادن رضایت برای جراحی، آنها را با جراح خود در میان بگذارید.

دکتر فرشاد جعفری در بیمارستان قلب رجایی با متبحرترین و با تجربه ترین جراحان قلب در کشور در ارتباط و همکاری هستند و تمام تلاش خود را می کنند تا بهترین عمل قلب و مراقبتهای بعد از آن برای فرزند دلبندتان انجام شود.

دکتر فرشاد جعفری
فوق تخصص قلب کودکان
فلو شیپ اقدامات مداخله ای(اینترونشن)

مشاوره و ویزیت دکتر فرشاد جعفری

جهت دریافت اطلاعات بیشتر روی دکمه های مشاوره و ویزیت کلیک نمایید